Schokeffect terreurdreiging ebt weg

AMSTERDAM (ANP-AFX) - Het schokeffect dat de dreigende terroristische acties vanaf Britse luchthavens donderdag teweegbracht op de Europese effectenbeurzen, ebde vrijdag alweer weg.

,,Dit soort terreurnieuws is natuurlijk niet goed voor de reizende mens, maar op de aandelenmarkten zie je dat het negatieve effect van terreurdreigingen al na een dag weg is'', aldus een handelaar van effectenhuis Theodoor Gilissen.

De belangrijkste aandelenindices gingen vrijdag aan het begin van de middag vrijwel over de hele linie omhoog. De hoofdgraadmeter van Amsterdam bleef aanvankelijk een beetje achter, maar dat kwam doordat de financiële zwaargewichten ING en Fortis ex-dividend noteerden.

De AEX-index, de graadmeter van de belangrijkste fondsen in Amsterdam, stond 0,9 punt ofwel 0,2 procent hoger op 452,46 punten. De index van middelgrote fondsen, MidKap, ging 0,8 procent omhoog tot 566,52. Frankfurt en Parijs kregen respectievelijk 0,1 en 0,3 procent erbij. Londen verloor 0,1 procent.

Geen juichstemming

Ondanks de overwegend groen gekleurde koersenborden was er volgens Cees Quirijns van Theodoor Gilissen weinig reden voor een juichstemming. ,,Per saldo zijn we terug naar de standen van voor het nieuws over de terreurdreiging donderdag bekend werd. Er gebeurt dus verdraaid weinig.'' De handelaar wijst erop dat de AEX-index al bijna een maand lang tussen 447 en 457 punten schommelt. ,,Dat is niet veel actie.''

Lichtpuntje is volgens Quirijns de lagere olieprijs, al denkt hij dat de goedkopere olie een kort leven is beschoren. Vrijdag veerden de olieprijzen alweer op. Een vat Amerikaanse olie ging 0,9 procent in prijs omhoog tot 74,65 dollar. Donderdag ging meer dan 2 dollar van de prijs af.

Koerswinsten

In Amsterdam boekten bijna alle hoofdfondsen koerswinst. Fortis, dat donderdag al met kop en schouders boven de rest uitstak, zette zijn opmars voort. Analisten reageerden unaniem positief op de fraaie winstcijfers over het eerste halfjaar. Het aandeel van de bankverzekeraar trok 2,5 procent aan tot 29,21 euro. Dat is exclusief een dividend van 58 cent.

MidKap-fonds Aalberts was een uitblinker met een koersstijging van 4,9 procent tot 60,40 euro. De maker van onder meer afsluitkleppen, fittingen en biertapsystemen werd beloond voor veel beter dan verwachte halfjaarresultaten.

Boskalis

Boskalis was in de MidKap-index aan de andere kant van het spectrum te vinden. De baggeraar presenteerde weliswaar een hoger dan verwachte halfjaarwinst, maar stelde teleur met de vooruitzichten voor dit jaar. Boskalis verloor 2,5 procent tot 48,00 euro.

De euro noteerde op de Europese wisselmarkten 1,2785 dollar tegen 1,2750 dollar donderdag aan het slot van de Europese handel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden