Schoenenreus failliet verklaard

Schoenwinkelketen Schoenenreus is vandaag failliet verklaard. De rechtbank in Den Bosch heeft dat laten weten. Schoenenreus kreeg afgelopen dinsdag nog uitstel van betaling. De winkels zijn sindsdien dicht.

Buitenkant van een Schoenenreus-filiaal in Haarlem. Foto anp

Bewindvoerder Bas van Dooren zei vanochtend al dat hij er rekening mee hield dat het faillissement in de loop van de dag zou worden aangevraagd.

'Ik heb op dit moment geen middelen om aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. En omdat het einde van de maand is en de lonen eruit moeten, is dat een nijpende zaak', aldus Van Dooren.

Van Dooren is in overleg met het bestuur over de vraag of het nog zinvol is de surseance (uitstel van betaling) te handhaven, of dat het toch moet worden omgezet in een faillissement. De rechter heeft Schoenenreus dinsdag surseance verleend, vaak het voorportaal van een faillissement.

De Schoenenreus in Hilversum. Foto anp

Overleg met ING

De bewindvoerder had gisterenavond uitvoerig overleg met de bank (ING). 'Ik ben die bespreking niet heel blij uitgekomen', zei Van Dooren.

Schoenenreus ging in januari 2013 al eens bankroet. De keten had last van een teruglopende omzet, veroorzaakt door de crisis en concurrentie van onlinewinkels. Toen maakte het bedrijf op dezelfde dag een doorstart met minder winkels, een nieuwe formule en met circa 1000 van de 1500 werknemers.

Over het faillissement van 2013 bestaan geruchten dat er sprake zou zijn van een vooropgezet plan om makkelijk van personeel af te komen. Vakbond FNV heeft dat alleen nooit hard kunnen maken, liet FNV-bestuurder Ron Peters weten. Er lopen nog steeds juridische procedures, waarbij schuldeisers en werknemers de onderste steen hierover boven proberen te krijgen.

Het in 1969 opgerichte Schoenenreus telt ruim 140 filialen in Nederland en België. Voor het faillissement in 2013 waren dat er nog meer dan tweehonderd.

Meer over