Schoenen uit China duurder door strafheffing Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat vanaf 7 april een extra douaneheffing opleggen voor schoenen uit China en Vietnam. Daardoor gaat mogelijk ook de winkelprijs voor schoenen omhoog.

De Europese Commissie heeft woensdag het licht op groen gezet voor de heffingen, die het Europese antwoord vormen op illegale staatssteun van schoenfabrieken in China en Vietnam. Winkeliers en importeurs hebben zware kritiek. Maar volgens de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, hoeven consumenten niet bang te zijn voor prijsstijgingen met 10 euro per paar, zoals winkeliers beweren. Hooguit zou het om 1,50 euro gaan.

Omdat het om tijdelijke heffingen gaat (tot begin oktober), heeft de Commissie geen formele toestemming nodig van de EU-landen. Zuidelijke landen hadden laten weten dat de heffingen niet ver genoeg gaan, terwijl noordelijke landen liever helemaal geen handelsbelemmeringen zien.

Invoering

De heffingen worden in stapjes ingevoerd. Vanaf april geldt een tarief van 4,8 procent voor China en 4,2 procent voor Vietnam. Uiteindelijk lopen ze op tot 19,4 procent (China). Ze gelden alleen voor lederen schoenen. Kinderschoeisel en sportschoenen vallen buiten de regeling. De helft van de 2,5 miljard paar verkochte schoenen in Europa komt inmiddels uit de twee landen, maar lang niet alle vallen onder de heffingen.

De Commissie heeft altijd benadrukt dat de strafheffing niet te vergelijken is met de quota voor textiel uit China, die afgelopen zomer tot grote problemen bij importeurs hebben geleid. Destijds wilde Europa de enorm gestegen invoer inperken, terwijl het nu zou gaan om bestraffing van dumping.

Het officiële besluit van de Commissie volgt donderdag en niet woensdag (vandaag), wegens problemen met vertalingen. Wel heeft de Commissie de bevoegde commissaris Mandelson (Handel) woensdag een mandaat gegeven om het besluit te bekrachtigen. Volgens zijn woordvoerder is dat een formaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden