Schiphol vreest minder passagiers

Schiphol denkt dat het aantal passagiers en vliegtuigbewegingen dit jaar niet zal groeien als gevolg van de geplande invoering van de vliegtaks op 1 juli....

Ook in de jaren daarna zal Schiphol daardoor minder snel groeien, zei Schiphol-topman Cerfontaine donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Vorig jaar groeide het aantal passagiers met ruim 4 procent tot 50,4 miljoen op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven.

De winst van de luchthaven zal volgend jaar vermoedelijk dalen, doordat Schiphol voor 550 miljoen euro investeert in onder meer vastgoed in de omgeving van de luchthaven.

In 2007 bedroeg het nettoresultaat van Schiphol 233 miljoen euro, tegen 198 miljoen euro in 2006. Daarbij zijn waardevermeerderingen van vastgoed en eenmalige baten buiten beschouwing gelaten. De winstuitkering voor aandeelhouders is met 40 procent gedaald, vanwege een eenmalig belastingvoordeel in 2006. De omzet van de luchthaven is met ruim 10 procent gestegen tot 1,15 miljard euro.

De luchtvaartbranche protesteert fel tegen de belasting, omdat de opbrengsten niet ten goede komen aan het milieu, en andere Europese vliegvelden niet door de maatregel worden getroffen. Op 5 maart dient een kort geding tegen de staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden