Schiphol maakt vastgoed te gelde

De Schiphol Group heeft opnieuw vastgoed te gelde gemaakt. Volgens het luchthavenbedrijf is dat nodig om geld vrij te maken voor investeringen op de luchthaven....

In totaal leverde de verkoop, die eind 2005 plaatsvond, 110 miljoen euro op. Het betreft een vracht- en een kantoorgebouw plus de helft van het Schipholgebouw; het hoofdkantoor van de groep op de luchthaven. De andere helft van het hoofdkantoor was al eerder, in 2004, verkocht voor 47,7 miljoen euro.

De gebouwen, die eigendom waren van Schiphol Real Estate, een volle dochter van de Schiphol Groep, zijn verkocht aan het ACRE Fund.

Dit niet-beursgenoteerde vastgoedfonds is in 2002 door de Schiphol-leiding opgezet, om af en toe geld vrij te maken voor investeringen. In het fonds zitten panden die aan de luchthaven zijn verbonden.

De Schiphol Groep zit voor 50 procent in dit fonds. De aandelen zijn in handen van vijf institutionele beleggers. Naast de Schiphol Group zijn dat enkele pensioenfondsen en bijvoorbeeld de bankverzekeraar ING.

Het is al de vijfde transactie tussen de vastgoeddochter en het luchthavenfonds. Het ACRE Fund bestaat nu uit vijftien objecten, allemaal op de luchthaven Schiphol, met een totale waarde van 315 miljoen euro. Volgens het jaarverslag daalde de waarde van het fonds in 2004 met 3,7 miljoen euro, vanwege de algehele malaise op de kantorenmarkt.

In het fonds zitten commercieel te verhuren panden. Gebouwen die nodig zijn voor het primaire luchthavenwerk, zoals de terminals zijn niet bij de verkoop betrokken. ‘Die blijven altijd onderdeel van de Schiphol Group’, verzekert de woordvoerder.

Ook is Schiphol volgens hem de zeggenschap niet kwijt over de verkochte panden. ‘Wij hebben bedongen die te behouden.’ De verkochte panden blijven voor 50 procent geconsolideerd in de Schiphol jaarcijfers. Het is de bedoeling dat de portefeuille van het Schiphol-vastgoedfonds groeit naar ongeveer 360 miljoen euro.

Voorlopig zijn alleen panden verkocht op de luchthaven Schiphol zelf. Later volgen mogelijk objecten van andere locaties in binnen-en buitenland.

Schiphol Real Estate, dat ook belegt in het buitenland, is in Nederland actief op de Schiphol, Rotterdam Airport, Eindhoven Airport en het vliegveld van Lelystad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden