Schiphol doorstaat eerste drukte: 'Het valt reuze mee'

Schiphol heeft zijn eerste echte beproeving sinds april, toen tientallen reizigers hun vlucht door drukte misten, doorstaan. Op het vliegveld was het op de ochtend van de eerste zomervakantiedag wel druk, maar beheersbaar. Daardoor hoeft niemand zijn vlucht door lange wachtrijen te missen.

Dion Mebius
Drukte op vrijdag in de vertrekhal van Schiphol. Beeld Aurélie Geurts
Drukte op vrijdag in de vertrekhal van Schiphol.Beeld Aurélie Geurts

'Het valt reuze mee', luidde de consensus onder de reizigers die tussen 5 en 9 op Schiphol arriveerden voor hun vlucht. Vele van hen rekenden op lange rijen voor de check-in en de veiligheidscontrole, maar die blijken op het vroege piekmoment niet onoverkomelijk. 'Het ziet eruit als een reguliere dag', zegt Ton de Ridder (46), die met zijn vrouw en kind onderweg is naar Los Angeles. 'De maatregelen die ze hebben genomen, lijken te werken.' En dat is maar goed ook, voegt de Leidenaar toe. 'Voor het imago van Schiphol en Nederland was het niet goed geweest als reizigers hun vlucht hadden gemist.'

Dat laatste gebeurde wel in de laatste week van april. Tientallen reizigers kwamen te laat aan bij hun gate door de extreme drukte op Schiphol in de meivakantie. Door de explosieve groei van het vliegveld in de voorbije jaren - Schiphol verwerkte in de eerste drie maanden van dit jaar 8,6 procent meer passagiers in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar - lukte het niet om de massa vakantiegangers te verstouwen. Luchtvaartmaatschappij KLM, sinds jaar en dag de belangrijkste partner van Schiphol, reageerde woedend. 'De reputatie van luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en Nederland is geschaad.'

'Beheersbaar'

De bekritiseerde Schiphol-topman Jos Nijhuis beloofde daarop beterschap voor de zomervakantie. Om de verwachte drukte op te vangen zegde het vliegveld toe alle beschikbare beveiligingsdoorgangen open te zetten en 350 tot 400 extra beveiligers in te huren. Die maatregelen lijken vrijdag te werken. 's Ochtends staan er wel tientallen meters lange rijen voor de check-in, maar de reizigers kunnen vlot doorlopen. Volgens een woordvoerder van Schiphol is het bij de veiligheidscontrole eveneens 'druk, maar beheersbaar'. Reizigers hoeven dus niet bang te zijn om te laat te komen - als ze ruim op tijd zijn.

En ruim op tijd, dat zijn de meeste van hen, daartoe gemaand door de luchtvaartmaatschappijen die vrezen voor nieuwe opstoppingen op Schiphol. Daniëlle van Helmond (46) en Melanie de Tuinder (34) uit de Hoeksewaard staan al om acht uur in vertrekhal 1, vier uur voor hun vliegtuig richting het Schotse Glasgow vertrekt. 'Gezien de rijen zullen we hier nog wel even staan, maar het is minder erg dan ik verwachtte.' Dat vindt ook Joyce Wijnants (20), die in haar eentje naar Kaapstad onderweg is. 'In de rij staan is nooit leuk, maar je weet dat het op Schiphol druk kan zijn. Al met al valt het mee.'

Ondanks het eerste succesje is het niet ondenkbaar dat er later in de zomerse vakantieperiode alsnog lange wachtrijen op Schiphol ontstaan. Vrijdag was pas de eerste in een reeks van vijftien julidagen waarvoor de luchthaven drukte in de vertrekhallen heeft voorspeld - piekdagen waarop meer dan 200 duizend reizigers van en naar Schiphol vliegen. Het advies blijft daarom om ruim op tijd te arriveren.

Meer marechaussee

Niet alleen extra beveiligers zijn volgens Schiphol nodig om ellenlange wachtrijen te voorkomen. Ook van de marechaussee - die op Schiphol onder andere opereert als grensbewaker - zouden er meer moeten komen. De Koninklijke Marechaussee overweegt nu gewone burgers in te zetten bij de paspoortcontrole. In zes weken worden deze 'burgerreservisten' klaargestoomd voor dat werk.

De Marechausseevereniging, de vakbond voor marechaussees, noemt het plan onverantwoord. 'Een opleiding van meer dan een jaar wordt teruggebracht tot zes weken. Dat is levensgevaarlijk.' Met alleen zo'n cursus lukt het niet om terroristen uit de meute te pikken, waarschuwt de bond. Momenteel werkt er één zo'n burgerreservist op Schiphol. Als die proef bevalt, kan dat aantal toenemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden