Schiphol bij privatisering 5 mld waard

De privatisering van de luchthaven Schiphol moet vijf miljard gulden opleveren. Dit heeft minister Netelenbos van Verkeer zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof....

Schiphol had het kabinet gevraagd om in juni met de voorstellen te komen. Netelenbos zei niet op dat verzoek te willen ingaan. 'Met mijn collega Zalm van Financiën en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam kijken we nu hoe de privatisering zou moeten. De beslissing valt na de zomer.'

De directie van Schiphol is teleurgesteld over het eventuele uitstel. Schiphol gaat er nog steeds van uit dat het kabinet voor de zomer over de privatisering beslist en de Tweede Kamer de operatie na de zomer beoordeelt.

Schiphol heeft haast met de verzelfstandiging, omdat het voornemens is belangen te nemen in de vliegvelden van Milaan en Rome. 'Bij de grondverwerving in Rome werkt het tegen ons dat wij voor bijna driekwart staatseigendom zijn', aldus een woordvoerster van de luchthaven.

De staat is voor 72,8 procent aandeelhouder, de gemeente Amsterdam voor 21,8 procent en Rotterdam voor 2,4 procent. Eerder werd ervan uitgegaan dat Schiphol ongeveer vijf tot zeven miljard gulden waard zou zijn. Netelenbos zei gisteren de opbrengst goed te kunnen gebruiken voor andere investeringen.

De nieuwe geluidsnormen voor Schiphol na 2004, het jaar dat de vijfde baan klaar is, zullen niet met honderden meetpunten op de grond worden gecontroleerd, zei de PvdA-bewindsvrouw gisteren. Dat is een wens van de milieubeweging.

Minister Pronk van Milieu heeft ook aangedrongen op meer controlepunten dan de elf die Netelenbos had voorgesteld.

Netelenbos betwistte dat zij het op dit punt niet eens kan worden met Pronk. 'Ik kom er altijd met hem uit', stelde ze in Buitenhof.

Afgelopen vrijdag tijdens de ministerraad lukte dat alleen door samen een adviescommissie in het leven te roepen. Onder leiding van prof. Berkhout kijken deskundigen de komende vier jaar hoeveel meetpunten er na 2004 nodig zijn om het vliegtuiglawaai vast te stellen.

Netelenbos maakte verder bekend dat na Eindhoven, ook de gemeenten Groningen, Tilburg en Arnhem zich bij haar hebben gemeld om mee te mogen doen aan het rekeningrijden.

Ze zei dat de gemeenten een paar jaar zullen moeten wachten, tot is gebleken of de proef met het spitstarief in de Randstad is geslaagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden