Schiphol, Alders en de waarheid

Vorige week sprak ik Pieter Winsemius, en die had het over ‘schiphollen’. ‘Als je niet oppast, word je geschiphold’, zei Winsemius....

Deze week bewees Hans Alders (een voormalig milieuminister die nu heel andere belangen behartigt) eens te meer het bestaansrecht van dit begrip. Schiphol mag van hem verder groeien, omdat de geluidshinder voortaan anders wordt berekend. Niet meer via meetpunten, maar door de totale geluidshoeveelheid te berekenen. Alsof je niet meer bijhoudt hoeveel doden er in een oorlog vallen, maar de totale hoeveelheid bloed die er vloeit.

Wat is er trouwens gebeurd met de vorige Schipholplannen? In 2007 beloofde de luchthaven de geluidsoverlast ‘nog deze kabinetsperiode’ met 20 procent te verminderen. Er zouden geluidwerende piramiden komen, en kastjes met antigeluid. Direct toepasbaar, zei Schiphol. Nooit meer wat van gehoord.

Ach, Schiphol en de waarheid. Vorig jaar gaf voormalig directeur Cerfontaine in een interview zelf toe daar moeite mee te hebben. ‘De mensen werd verkocht dat er minder geluidsoverlast kwam. Nonsens natuurlijk. Niets menselijks is ons vreemd. Bestuurders, ik ook dus, hebben de neiging om de bedachte oplossing te idealiseren.’

groen@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden