Schimmels en rupsen teisteren de buxus, wat te doen?

Groen of grijs

Er woedt een heuse buxusepidemie in Nederland. Kun je die milieuvriendelijk bestrijden?

Foto RV

Mijn buxusbol ziet er oké uit...

Dan komt-ie waarschijnlijk van een gerenommeerde kwekerij, is de bol niet te compact gesnoeid en staat hij op een lichte plek in luchtige, kalkrijke grond met natuurlijke bemesting. Maar dan nog heeft u geluk.

Product: Ecostyle Spruzit-R en andere

Prijs: euro 12,95
Oordeel: Handmatig *****
Natuurlijke middelen **
Synthetische middelen -
Verkrijgbaar: tuincentra, internet

Is er echt een buxusepidemie?

Ja. Veroorzaakt door twee schimmels, Cylindrocladium buxicola en Volutella buxi, en de buxusrups. Volutella laat de blaadjes verdorren, Cylindrocladium geeft bruine tot zwarte vlekken. En de buxusrups vreet binnen twee weken uw buxus volkomen kaal.

Is daar dan niets aan te doen?

Lastig. Beide schimmels zijn ongelooflijk moeilijk te bestrijden. Begin met alle aangetaste takjes goed terug te knippen, rooi desnoods het struikje. Gooi in een afgesloten gft-bak. Ontsmet je gereedschap na gebruik met spiritus. En ruim élk afgevallen, aangetast blaadje op.

Hallo zeg. Dat is monnikenwerk.

Klopt. Maar als de struiken nog niet erg zijn aangetast, kunnen 'natuurlijke' weerstandsversterkende middelen helpen, zoals effectieve micro-organismen (EM), de bladmeststoffen Topbuxus Health-Mix en Ecostyle Vital of Bokashi, een soort supercompost. Zulke middelen zijn niet schadelijk voor mensen of dieren.

Dat klinkt best goed.

Als de buxus erg ziek is, ga je het er niet mee redden. Dan is de enige remedie: regelmatig sproeien met synthetische anti-schimmelmiddelen (fungiciden) zoals Eminent of Sporgon, op basis van tetraconazool of prochloraz. Beide stoffen zijn giftig voor dieren en mensen. Bovendien gebruik je er best veel van.

En de buxusrups?

De buxusmot legt eitjes in 'spinsels' waar al snel vreetrupsen uitkomen. Als je vanaf begin april dagelijks je buxus afspeurt, de spinsels, rupsen en motten secuur verwijdert en de struiken goed terugsnoeit, kun je ze vaak nog redden.

En als er al te veel rupsen in zitten?

Kies maar: giftige 'systemische insecticiden' zoals For-insect of Multisect, waardoor ook bijen het loodje leggen. Of middelen met de natuurlijke stof Pyrethrum. Pyrethrinen worden behoorlijk snel afgebroken, maar zijn ook giftig voor andere, nuttige, insecten.

Is er geen milieuvriendelijkere manier?

Je kunt ook natuurlijke bestrijders kopen zoals nematoden, aaltjes. Volgens Wageningen Universiteit is het middel Xentari onschadelijk voor andere insecten en het milieu.

Wat is nou de beste oplossing?

Rooi je zieke buxussen en vervang ze door andere, sterkere struikjes. Zoals Ilex crenata-soorten (Japanse hulst), taxusstruiken of struikkamperfoelie. Ook de Buxus microphylla-soorten zijn veel minder gevoelig voor ziekten.