Schild voor de zwakke

Niet zo heel lang geleden was mijnheer K. nog aan de drugs, maar inmiddels was hij er weer aardig bovenop gekomen....

De rechtbank Arnhem vond K. te goeder trouw en oordeelde dat hij aanspraak kon maken op de bescherming van de WSNP. Onder de schuldeisers bevond zich echter ook het CJIB, het Centraal Justitieel Incasso Bureau, dat nog een aantal boetes had staan die bij wanbetaling ook door vervangende hechtenis kunnen worden geïncasseerd.

Het was de bedoeling dat de boetes zouden 'meelopen' in het saneringsplan en na drie jaar helemaal afgelost zouden zijn. Het CJIB had hiervoor niet het geduld en vorderde tenuitvoerlegging van de vervangende hechtenis. De bewindvoerder van K. vond dit niet aanvaardbaar en spande een kort geding aan tegen het ministerie van Justitie, de baas van het CJIB. De President van de Haagse rechtbank steunde K. en zijn bewindvoerder: het CJIB moet net als alle andere crediteuren meedoen met de schuldsanering.

Je zou verwachten dat het ministerie van Justitie zijn buitendienst (het CJIB) inmiddels wel tot de orde zou hebben geroepen, maar het tegendeel is waar: het CJIB is in hoger beroep gegaan.

Het is wrang om te zien dat een overheidscrediteur probeert de terugkeer van K. in het normale maatschappelijke leven te frustreren door uitsluitend naar zijn eigenbelang te kijken. Als we zelfs van particuliere crediteuren een bijdrage vragen om mijnheer K. weer op de been te helpen, mag zeker van de overheid een loyale opstelling worden verwacht. Het CJIB is een toonbeeld van de verkeerd calculerende overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden