Scherpe daling van economische groei in VS

De Amerikaanse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 1,1 procent gegroeid in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder....

ANP

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft deze voorlopige cijfers vrijdag bekendgemaakt. De groeivertraging is hoofdzakelijk te wijten aan de consumenten. Hun bestedingen namen met 1,1 procent nauwelijks toe en staan in geen verhouding met het tempo van 4,1 procent in de voorgaande drie maanden.

Dat de Amerikaanse consument enigszins terughoudend is met zijn uitgaven, blijkt vooral uit de aankopen van duurzame verbruiksgoederen, zoals auto’s en koelkasten. Die verkoop kelderde met bijna 18 procent, de grootste daling sinds 1987.

De daling in de verkoop van auto’s en andere motorvoertuigen knaagde 2,1 procentpunt van de consumentenbestedingen af. De bestedingen van de huishoudens zijn goed voor circa tweederde van de totale economie in de Verenigde Staten.

De bedrijfsinvesteringen namen met niet meer dan 2,8 procent toe. Dat hield een fikse groeivertraging in vergeleken met de driemaandsperiode ervoor, toen de bedrijven hun investeringen met 8,5 procent opvoerden. Ook de woningbouw vertraagde en voorts gaf de centrale overheid flink minder uit.

De gerapporteerde groei van het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle in de VS geproduceerde goederen en diensten, was de zwakste kwartaalgroei sinds het vierde kwartaal van 2002.

De groeivertraging tot 1,1 procent maakte een eind aan een serie van tien opeenvolgende kwartalen waarin de bbp-groei hoger lag dan 3 procent.

Het groeitempo van 1,1 procent viel analisten tegen. Zij hadden in doorsnee op een economische groei van 2,8 procent gerekend.

Toch geloven de meeste economen dat de VS er in het lopende kwartaal weer de vaart in zet. Veel analisten gaan ervan uit dat de VS een economische groei van rond 3,5 procent tegemoet gaan in dit eerste kwartaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden