Scherpe daling olieprijs stuwt beurzen

De stemming op de Europese effectenbeurzen is dinsdag halverwege de ochtend omgeslagen. ‘De stemming is zeer positief. De dollar trekt aan en de olie daalt flink’, zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers....

De Amsterdamse hoofdindex AEX stond rond kwart voor een op een winst van 0,8 procent en noteerde een stand van 415,31 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1,4 procent tot 591,29 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden plussen van 0,3 tot 1,4 procent.

De olieprijs zakte ten opzichte van het begin van het Amerikaanse Labor Day-weekend 6,1 procent tot 108,45 dollar per vat. De daling was maandagmiddag ingezet na berichten dat de schade van orkaan Gustav in de Golf van Mexico meevalt. Dinsdagochtend werd de daling voortgezet.

Een lagere olieprijs is goed voor de bedrijfswinsten onder meer omdat deze leidt tot lagere kosten. Ook is de consument minder geld kwijt aan energie waardoor hij meer kan besteden aan andere goederen.

Eerder op de dag trokken de zwaarwegende en aan grondstoffen gerelateerde fondsen, Shell en ArcelorMittal, de AEX nog in de min. Beleggers waren ten aanzien van andere aandelen toen ook overwegend negatief gestemd. Dit sloeg om toen de daling van de olieprijs aanhield.

Olieconcern Shell, dat in de sinds dinsdag met vier nieuwe fondsen ververste AEX nog steeds het zwaarstwegende fonds is, noteerde 1,7 procent lager. Staalconcern ArcelorMittal daalde 1,3 procent.

Ook de oliegerelateerde fondsen Fugro en SBM Offshore behoorden tot de verliezers. Bodemonderzoeker Fugro, een van de nieuwkomers in de AEX, verloor 1,4 procent. Olieplatformbouwer SBM Offshore zag zijn waarde met 0,9 procent afnemen.

De euro noteerde 1,4495 dollar. Maandag bij het einde van de handelsdag deed de munt nog 1,4610 dollar. Handelaren zouden speculeren op een mogelijke renteverlaging in de eurozone door de Europese Centrale Bank. Dit zou de waarde van de euro onder druk zetten.

Uit cijfers over de omzet van de Nederlandse uitzendbranche bleek dat deze in de vier weken tot midden augustus met 5 procent is gedaald. Dit wijst op een teruglopende economische groei in Nederland.

Cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bevestigden dit beeld. Hieruit bleek dat de OESO zijn verwachting voor de groei in de eurozone dit jaar naar beneden heeft bijgesteld van 1,7 naar 1,3 procent.

euro op detacheerder DNC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden