Scheringa sluipt de beurs op

Tot ergernis van onder meer de beleggersvereniging VEB sluipt Dirk Scheringa (65) via een achterdeur de effectenbeurs op. De voormalig oprichter en eigenaar van de failliete DSB Bank heeft alsnog de lege beurshuls Lavida NV in Alkmaar weten over te nemen, nadat die poging twee jaar geleden nog strandde. Hij zal daar zijn in 2011 opgerichte bedrijfje CS Factoring onderbrengen, wat daarmee automatisch een beursnotering krijgt.

Dirk Scheringa als baas van de DSB-bank in het hoofdkantoor in Wognum. Beeld Guus Dubbelman
Dirk Scheringa als baas van de DSB-bank in het hoofdkantoor in Wognum.Beeld Guus Dubbelman

'Erg ongewenst', vindt Errol Keyner van de beleggersvereniging VEB. 'Bij een normale beursgang moet een bedrijf een prospectus opstellen waarin de risico's moeten worden uitgemeten en ook de achtergrond van de eigenaren wordt belicht. Scheringa kiest nu de route van de reserve listing (omgekeerde beursnotering), waarbij je met een reclamefolder al op de beurs kunt komen. Hij maakt eigenlijk gebruik van een maas in de wet. Er is bij deze introductie geen juridisch stuk, zodat beleggers ook geen verhaal kunnen halen als het in de toekomst misgaat.'

Lavida is een oude software-installateur die in 1998 onder de naam Magnus naar de beurs ging. Later veranderde de naam in Qurius. Dat verkocht in 2013 alle operationele activiteiten, waardoor een leeg beursfonds onder de nieuwe naam Lavida (le vide is Frans voor de leegte) resteerde. Peter-Paul de Vries van Value 8 - ook iemand die zijn oog graag laat vallen op lege beursfondsen - kocht daarna een deel van de aandelen. In 2014 probeerde Scheringa die over te nemen, maar vanwege een schadeclaim van de Utrechtse raadsman Adriaan de Gier ging de transactie niet door. De Gier zegt dat de claim inmiddels is afgehandeld. Ook Value 8 heeft de aandelen verkocht. Lavida was in handen gekomen van Vincent Poorter, naar eigen zeggen 'pur sang ondernemer'. Hij zal nu met Scheringa de directie van CS Factoring gaan vormen.

CS (Credit Sales) Factoring is statutair gevestigd in Vinkeveen, maar houdt kantoor in Obdam (Noord-Holland) vlakbij de woning van de voormalig DSB-eigenaar. Vanuit hier begon hij ook zijn vorige bedrijf: eerst met belastingadvisering en later met kredietverstrekking. Dat groeide uit tot een financiële instelling die in 2005 een bankvergunning kreeg van De Nederlandsche Bank. Vier jaar later ging DSB ten onder, hetgeen Scheringa nooit heeft kunnen verkroppen. Hij is nog altijd uit op revanche en is daarom opnieuw begonnen.

Scheringa's nieuwste telg koopt moeilijk inbare vorderingen van mkb-bedrijven op tegen een bepaalde korting. Daarna probeert CS Factoring die te innen. Als er meer voor wordt geïnd dan voor de vorderingen is betaald, resteert een winst. In 2011 zei Scheringa nog binnen vier jaar voor 1 miljard euro aan vorderingen binnen te willen halen. Op de balans staat nu een schamele 5,8 miljoen euro. Scheringa zegt zelf dat de omzet in 2015 1,1 miljoen bedroeg en een winst van 275 duizend euro.

De voormalige DSB-baas wil via een beursnotering vooral de naamsbekendheid vergroten en naar eigen zeggen ook nieuw geld aantrekken. Scheringa is door de curatoren als hoofdschuldige aangewezen van het faillissement van DSB. In 2012 hebben ze hem ook aansprakelijk gesteld voor de eventuele verliezen bij de afhandeling van het DSB-faillissement.

Overigens hebben de meeste crediteuren inmiddels hun vorderingen gecompenseerd gekregen uit de boedel. De oude DSB, sinds 10 juni Finqus, opereert met dertig mensen nog steeds onder verantwoordelijkheid van de curatoren vanuit het voormalige hoofdkantoor in Wognum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden