Scheringa schikt voor 1 miljoen euro met curator DSB Bank

Dirk Scheringa (66) heeft zijn verantwoordelijkheid voor de ondergang van DSB Bank kunnen afkopen voor 1 miljoen euro. Aanvankelijk hadden de curatoren tientallen miljoenen euro van hem geëist.

Peter de Waard
Dirk Scheringa in 2015. Beeld anp
Dirk Scheringa in 2015.Beeld anp

Zij stelden eerder dat het faillissement van 2009 vooral te wijten was aan de onkunde en het wanbeleid van Scheringa die de bank ook gebruikte voor het uitoefenen van zijn hobby's zoals het aankopen van spelers voor AZ en kunst voor zijn museum voor magisch-realisten in Spanbroek.

Resterende waarde

Overigens had Scheringa een tegenclaim van 10 miljoen euro ingediend bij de curatoren omdat het faillissement van zijn bank onterecht zou zijn geweest. Al deze claims zijn nu van tafel. Scheringa laat ook een erkende vordering van een half miljoen op zijn voormalige bank varen: waarschijnlijk het geld dat hij daar op een lopende rekening had staan. Hij heeft hiermee schoon schip proberen te maken. Hij is voornemens zijn nieuwe factoringsbedrijf CS Factoring in Obdam aan de beurs te laten noteren. Daarvoor heeft hij de lege beursvennootschap Lavide op het oog.

Pieter Lakeman die overigens gekant is tegen deze beursnotering, vindt het wel logisch dat de curatoren een schikking hebben getroffen. 'Scheringa zit niet op een enorme berg geld. En uiteindelijk is van een kale kip niet veel te plukken.' Scheringa stelt dat hij 'met hulp van vrienden de som van 1 miljoen euro net kan opbrengen'. De curatoren Rutger-Jan Schimmelpenninck en Ben Knuppe geven geen verder commentaar op de schikking.

Dirk Scheringa als AZ-voorzitter met Louis van Gaal in 2009. Beeld anp
Dirk Scheringa als AZ-voorzitter met Louis van Gaal in 2009.Beeld anp

Ook met Scheringa's rechterhand bij DSB Bank, Hans van Goor, is een schikking getroffen. Bij beide schikking wordt uitdrukkelijk gesteld dat er 'geen vaststelling of erkenning van aansprakelijkheid' is. Andere voormalige DSB-bestuurders en commissarissen gaan helemaal vrijuit. Daartoe behoren de huidige ABN Amro-bestuurder Gerrit Zalm en de voormalige commissarissen Robin Linschoten. Hierdoor komt de afwikkeling van het faillissement in rustiger vaarwater. De curatoren gaan ervan uit dat de schuldeisers al hun geld terugkrijgen.

DSB Bank opereert gedurende het faillissement onder de naam Finqus die nog veel leningen heeft uitstaan. De curatoren zeggen dat de afwikkeling van het faillissement nog jaren zal duren. In totaal is de rekening van de curatoren opgelopen tot boven de 54 miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden