Scheringa's imperium verschrompelt

DSB Beheer..

Amsterdam Het imperium van Dirk Scheringa valt razendsnel uiteen. DSB Bank ging maandag failliet. In elk geval deze week, maar waarschijnlijk nog vandaag, volgt het bankroet van moedermaatschappij DSB Beheer. Het moederbedrijf kan niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. ABN Amro heeft daarom dinsdagavond de schilderijen uit Scheringa’s museum opgeëist.

Wat doet DSB Beheer precies?

DSB Beheer is de houdstermaatschappij van Scheringa, de paraplu boven al zijn bedrijven.

In tegenstelling tot DSB Bank is DSB Beheer een min of meer lege bv, zonder veel eigen activiteiten of eigen kapitaal. DSB Beheer is de schakel die onderdelen van het DSB-bouwwerk met elkaar verbindt. Scheringa gebruikte de moedermaatschappij voornamelijk als vehikel om geld van de ene DSB-dochter naar de andere te verplaatsen.

Het faillissement van DSB Beheer maakt dus minder slachtoffers dan dat van DSB Bank?

DSB Bank was verreweg het belangrijkste bedrijf dat Scheringa bezat. Het eigen vermogen van DSB Beheer was eind 2007 277 miljoen euro. Daarvan kwam 197 miljoen euro, ruim 70 procent, van DSB Bank.

Scheringa verzette zich met hand en tand tegen het doodvonnis van zijn bank, maar het faillissement van DSB Beheer heeft hij zelf aangevraagd. Hij heeft geen keus. Zonder de bank kan de moedermaatschappij niet overleven.

Wat voor gevolgen heeft dit nieuwe faillissement?

Het probleem is dat alle andere DSB-bedrijven ‘onder’ DSB Beheer hangen. Dat betekent dat al deze activiteiten en bezittingen straks tot de failliete boedel behoren. De curatoren van DSB Bank hebben geen zeggenschap over DSB Beheer (want dat is in de hiërarchie ‘hoger’ dan de bank), maar de curatoren van het moederbedrijf beslissen over het hele concern. Dat betekent dat het DSB-imperium uit elkaar valt. De curatoren zullen de gezonde onderdelen verkopen aan de hoogste bieder en de rest ontmantelen. Scheringa’s museum is verliesgevend. De schilderijen zijn gisteren al geclaimd door schuldeiser ABN Amro en komen waarschijnlijk onder de hamer.

Wat kunnen de schuldeisers van DSB Beheer verwachten?

DSB Beheer heeft zeker 200 miljoen euro schuld. De grootste schuldeisers, allemaal banken, hebben niet veel te vrezen omdat ze onderpand hebben voor hun leningen. ABN Amro kan bijvoorbeeld ook beslagleggen op het museum in aanbouw in Opmeer en het stadion van AZ. Fortis kan een stuk of 25 panden opeisen.

De grootste schuldeiser van DSB Beheer is opmerkelijk genoeg DSB Bank. De curatoren van de bank hebben een vordering van 75 miljoen euro op DSB Beheer. Een deel van de boedel zal verkocht moeten worden om die schuld te voldoen.

Gaat Scheringa zelf ook failliet?

In principe is hij persoonlijk niet aansprakelijk, omdat de failliete bedrijven bv’s zijn. Zijn huis in Spanbroek, zijn boerderij in Drenthe en zijn villa in Spanje blijven daardoor buiten het faillissement. Maar de kans is groot dat schuldeisers hem in civiele procedures alsnog aansprakelijk willen stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden