Schepen Sail met 'motor erbij' naar Amsterdam

Het wordt zonnig vandaag, tijdens de feestelijke intocht van de zeilschepen van Sail 2000, maar er staat nauwelijks wind. In de ochtend niet meer dan 2 Beaufort, later misschien ietsjes meer....

De wind mag tegenvallen, voor de rest is Sail 2000 een evenement van superlatieven. Meer grote schepen, twee keer zoveel geld als tijdens de vorige Sail. Alleen het bezoekersaantal zal naar verwachting geen record breken. Dat was de vorige twee keer 2,4 miljoen en daar zal het ook deze keer op uitkomen, verwachten de organisatoren.

Bijna dertig grote zeilschepen, geëscorteerd door vele kleine, varen vandaag door het Noordzeekanaal naar Amsterdam. Tot maandag liggen ze in het Oostelijk Havengebied. Vijf jaar geleden kwamen er zo'n vijftien windjammers.

'Het wordt de grootste Sail tot nu toe', bevestigt B. Heppener, directeur van Sail 2000. 'De begroting van vijftien miljoen is twee keer zo hoog als in 1995.'

De organisatie heeft ditmaal meer kosten gemaakt, omdat in het Sail-gebied nu duizenden mensen wonen. Vijf jaar geleden was het zo goed als leeg. 'We hebben bruggen moeten verbreden, een noodbrug laten aanleggen en andere voorzieningen getroffen.'

Een ander verschil met vorige keer is het commerciële karakter. In 1995 regelde Endemol de verkoop van drankjes, hapjes en hebbedingetjes als T-shirts. Er kwam later een golf van kritiek op 'Ellendemol'; Sail heette 'Commersail'. Dit jaar is de catering uitbesteed aan Vendex en de merchandising aan het gespecialiseerde bedrijf TLC.

Het grootste probleem voor de organisatoren van Sail is het publiek. De honderdduizenden bezoekers die dagelijks op het evenement afkomen, moeten veilig kunnen rondlopen. Langs de schepen is een wandelroute van zes kilometer uitgezet waarin twee ponten zijn opgenomen. Tegen de richting in lopen zal niet lukken, waarschuwt Sail. Tussen tien uur 's morgens en vier uur 's middags zijn de schepen gratis te bezoeken.

Er zijn tal van verkeersmaatregelen genomen, vooral bij de intocht van de schepen. Op de wegen langs het Noordzeekanaal is eenrichtingverkeer ingesteld. Eén rijstrook wordt een reusachtige parkeerplaats. Wie naar Amsterdam wil, moet met het openbaar vervoer komen.

Het Sail-gebied is tussen negen uur 's morgens en één uur 's nachts afgesloten voor auto's. Alleen bewoners die er thuishoren, mogen het gebied in. De Piet-Heintunnel is overdag afgesloten voor verkeer de stad in.

Op het water geldt een maximumsnelheid van zes kilometer per uur. Alle vaartuigen moeten een motor hebben en jetski's worden geweerd.

Schepen langer dan twintig meter, meestal partyschepen, moeten een vergunning hebben om langs het feestgedruis te varen. De politie stuurt alle ondeugdelijke vaartuigen, zoals grote klompen en vlotten, weg.

Tijdens het afsteken van vuurwerk, elke avond omstreeks tien uur, gelden strenge regels. De bezoekers moeten minimaal honderd meter uit de buurt blijven.

Als dit niet lukt, is de oplossing simpel, zegt havenmeester J. Thiermann. 'Dan gaat de show niet door.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden