Schenkvrijstelling populairder dan gedacht; schatkist loopt miljard aan inkomsten mis

Wel is torenhoge Nederlandse hypotheekschuld gedaald

De schenkingsvrijstelling, een regeling die mensen in 2013 en 2014 belastingvrij een ton liet schenken voor de financiering van een woning, was veel populairder dan op voorhand werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Liefst 159.000 keer werd gebruikgemaakt van de belastingvrijstelling. Door het succes liep de schatkist ruim een miljard euro aan inkomsten mis.

Foto anp

Dat schrijft de Rekenkamer woensdag in een rapport over de effecten van de schenkingsvrijstelling. Van tevoren hield het Kabinet-Rutte II rekening met 104 miljoen euro aan gederfde belastinginkomsten. Dat werd uiteindelijk ruim het tienvoudige: bijna 1,1 miljard euro.

Met de schenkingsvrijstelling bereikte het kabinet volgens de Rekenkamer wel het beoogde effect, namelijk het terugdringen van de torenhoge Nederlandse hypotheekschuld. Deze daalde van 677 miljard naar 669 miljard euro. Ook nam het aantal hypotheken dat 'onder water staat' in de jaren 2013 en 2014 af, van 34 naar 32 procent. De Rekenkamer acht een verband tussen de tijdelijke regeling en deze resultaten 'aannemelijk'.

De schenkingsvrijstelling werd al in 2010 ingevoerd, maar nam pas echt een vlucht vanaf oktober 2013. Het kabinet verhoogde toen het bedrag dat belastingvrij mocht worden geschonken van 50.000 naar 100.000 euro. Ook hoefde het bedrag niet langer per se door ouders aan kinderen te worden gegeven. Nederlanders met een ton spaargeld konden het bedrag voortaan aan eenieder schenken.

Op 1 januari 2015 liep de verruimde schenkingsvrijstelling af. Uit het onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat 74 procent van het totale schenkbedrag is gebruikt voor het aflossen van (een deel van) de hypotheekschuld. Andere ontvangers besteedden het geld aan verbouwingen of de koop van een huis.

Meer over