Scheepswerven moeten poort sluiten

Scheepsbouwer IHC Merwede uit Sliedrecht stoot twee van zijn vijf werven af. Het gaat om de locaties in Hardinxveld-Giessendam en Heusden. Honderden tijdelijke krachten verliezen hun baan. Vaste werknemers worden naar andere werven overgeplaatst.

Volgens Goof Hamers, directeur van IHC Merwede, zijn de maatregelen nodig om de crisis in de scheepsbouw het hoofd te bieden. ‘Er worden bijna geen nieuwe schepen meer besteld. Onze orderomzet is in 2009 met de helft gedaald. Daarmee doen wij het vergeleken met veel andere werven nog geeneens zo beroerd. Toch hou ik er rekening mee dat ons bedrijf kleiner wordt’, aldus Hamers.

De scheepsbouw wordt momenteel als een van de allerlaatste industrieën hard getroffen door de wereldwijde crisis, zegt Martin Bloem, directeur van brancheorganisatie Scheepsbouw Nederland. Volgens hem hebben de meeste scheepsbouwers het afgelopen jaar geen enkele nieuwe order gekregen.

‘De meesten kunnen nog even teren op opdrachten die ze voor het uitbreken van de crisis hebben gekregen. Het komende half jaar wordt heel spannend. Als er dan geen nieuwe orders binnenkomen, gaan bedrijven in de problemen komen. De situatie is zeer zorgwekkend’, aldus Bloem, die een sector vertegenwoordigt waar 40 duizend mensen werkzaam zijn. De scheepsbouw had vorig jaar een omzet van 8,7 miljard euro.

De werf van IHC Merwede in Hardinxveld-Giessendam wordt volgens directeur Hamers in de ‘mottenballen gelegd’. Uit Heusden trekt het bedrijf zich volledig terug. 'Dat is een gehuurde werf, dus daar kunnen we gewoon vertrekken als de lopende orders zijn afgewerkt.’

Circa 180 vaste medewerkers uit Heusden en Hardinxveld-Giessendam mogen bij de drie resterende werven van IHC Merwede aan de slag. Die bevinden zich in Kinderdijk, Sliedrecht en Krimpen aan de IJssel. Tijdelijke krachten zijn wel de klos. Sinds december 2009 moesten er 300 verdwijnen. ‘En dat aantal zal de komende tijd stijgen’, aldus Hamers. Bij IHC Merwede werken werken 3.800 mensen, waarvan 1.200 tijdelijke krachten.

Voor de gemeente Heusden is het vertrek een grote klap. Begin dit jaar maakte scheepsschroevenfabriek Wärtsilä bekend zijn vestiging in Drunen (gemeente Heusden) te sluiten. 450 mensen verliezen hun baan. De gemeente wilde donderdag niet op het nieuws reageren. ‘Wij weten nog van niets’, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden