Scheepsbouwer Veka uit Werkendam door hackers afgeperst

Scheepsbouwer Veka, een familiebedrijf uit Werkendam, is slachtoffer van een poging tot afpersing door hackers. Bestuurder en grootaandeelhouder Peter Versluis heeft dit bekendgemaakt op zijn Facebook-pagina. De onderneming heeft ervoor gekozen niet in te gaan op de eisen van de afpersers en de bedreiging wereldkundig te maken.

Bestuurder en grootaandeelhouder Peter Versluis van scheepsbouwer Veka Beeld Facebook
Bestuurder en grootaandeelhouder Peter Versluis van scheepsbouwer VekaBeeld Facebook

Versluis bevestigt tegenover de Volkskrant te vrezen dat hackers binnenkort onjuiste informatie zullen verspreiden over het bedrijf en over hem en zijn familie. De onderneming heeft aangifte gedaan bij de politie.

Over de afpersers schrijft Versluis: 'We weten nu dat we niet de eerste partij zijn die wordt benaderd door deze partij en waarschijnlijk niet de laatste.' De afpersers zouden zijn ingebroken in de computers van Veka. Toen het bedrijf weigerde de hackers af te kopen, werden de dreigementen zwaarder, aldus Versluis.

Een deadline van de afpersers is inmiddels verlopen, schrijft hij. Versluis heeft lezers van het Facebook-bericht gevraagd deze te verspreiden. In het belang van het onderzoek wil hij geen verdere toelichting geven.

Dakar-rally

Veka is actief in de scheepsbouw en -onderhoud. Het bedrijf werd opgericht in 1988 en heeft vestigingen in Werkendam, Lemmer en Heusden. Peter Versluis heeft enige bekendheid als deelnemer aan de Dakar-rally en zijn verkiezing tot Ondernemer van het Jaar in 2006.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden