Scheepsbouwer IHC ontslaat bijna 500 werknemers
Scheepsbouwer IHC wil 487 werknemers ontslaan en wil af van een groot deel van zijn inhuurkrachten. Het bedrijf is van plan twee van de vier werven in Nederland te sluiten en wil werk verplaatsen naar het buitenland, zo maakte IHC woensdag bekend.
Bij IHC werken in totaal circa 3000 mensen in vaste dienst, van wie het overgrote deel in Nederland. Hoeveel banen van flexwerkers verdwijnen, is nog onduidelijk. 'Een groot deel van de flexibele schil van in totaal 1127, de ingeleenden, wordt afgebouwd', zegt het concern hierover in een verklaring.
IHC wil de vermindering van het aantal arbeidsplaatsen realiseren voor het einde van het jaar. Volgens het concern zijn de maatregelen nodig wegens de verslechterende marktomstandigheden. Het concern heeft vooral last van de sterke daling van de olieprijs, waardoor het aantal opdrachten uit de olie- en gasindustrie terugloopt.
'Grillige markt'
Eind 2013 werden op die drie scheepswerven nog duizenden tompoucen uitgedeeld nadat IHC een megadeal had gesloten met het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras: de zes te bouwen pijpenleggers waren toen goed voor 1 miljard euro extra omzet en in totaal 'zes miljoen manuren' aan werk, veelal uitgevoerd door Oost- en Zuid-Europeaanse flexwerkers.
Maar nu die schepen zo goed als klaar zijn en er vooralsnog geen grote nieuwe orders op de rol staan moet er weer personeel verdwijnen. 'De markt in de scheepsbouw is grillig', zei bestuurder metaal Richard Moti van vakbond FNV dinsdag in de Volkskrant. 'Bij een grote order heb je werk voor een paar jaar, maar wanneer je minder schepen bouwt, heb je ook minder werknemers nodig. Daarom accepteren wij normaal gesproken dat IHC werkt met een flexibele schil die soms groter en dan weer kleiner is.' Het bedrijf is de laatste jaren echter ook bezig het aantal vaste werknemers terug te brengen. Vooralsnog ging dat via natuurlijk verloop, met deze reorganisatie wil het bedrijf dat proces versnellen.'
IHC, de op een na grootste scheepsbouwer van Nederland, is gespecialiseerd in de bouw van schepen voor de offshore- en baggerindustrie. Het concern heeft scheepswerven in Sliedrecht, Kinderdijk en Krimpen aan den IJssel.
De vakbonden FNV en CNV laten weten dat er bij andere, vergelijkbare bedrijven vooralsnog niets speelt, ook al hebben ook zij last van de lage olieprijs. Uit een rondgang langs een aantal van die bedrijven, zoals de grootste scheepsbouwer van Nederland Damen Shipyards, blijkt inderdaad dat er op dit moment geen problemen zijn met de personeelsbezetting.
Bij een grote order heb je werk voor een paar jaar, maar wanneer je minder schepen bouwt, heb je ook minder werknemers nodig
Richard Moti