'Schatkist loopt geld mis door hoge benzineprijs'

DEN HAAG - De staat verdient op brandstofaccijnzen niet extra nu de benzineprijs op een nieuw historisch record staat. De accijnzen worden geheven per getankte liter en niet als percentage van de literprijs.

ANP
Minister Jan Kees de Jager van Financiën. Beeld anp
Minister Jan Kees de Jager van Financiën.Beeld anp

Minister Jan Kees de Jager van Financiën stelde vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat de schatkist wellicht zelfs geld misloopt omdat mensen door de hoge brandstofprijzen mogelijk zuiniger gaan rijden en minder tanken.

Heel erg vervelend
De Jager sprak wel zijn zorgen uit over de prijs. Hij hoopt op stabiliteit in het Midden-Oosten, wat naar verwachting tot rust op de oliemarkt en daarmee tot een stabilisering van de benzineprijzen kan leiden. De hoge prijzen noemde hij 'heel erg vervelend voor de mensen'.

De accijns op een liter benzine is 71,83 eurocent, ongeacht de prijs van de benzine. Verder komt daar nog een voorraadheffing bij en 19 procent btw. De btw-inkomsten voor de staat lopen dus bij een gelijkblijvend aantal gereden kilometers en een hogere benzineprijs wel op. Volgens Financiën blijkt uit onderzoek dat de btw-inkomsten op andere producten dan weer teruglopen. Per saldo zijn de totale btw-inkomsten voor de schatkist op langere termijn heel stabiel.

Bij een benzineprijs van 1,70 euro per liter komt het totaal aan accijns, voorraadheffing en btw op 99,5 eurocent. Financiën heeft de accijnsinkomsten in 2011 geraamd op 4,06 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden