Schandalen in bedrijfsleven verontrusten belegger

Het is hoog tijd voor het aanscherpen van de tien jaar oude code-Tabaksblat, vinden grote aandeelhouders als pensioenfondsen en verzekeraars.

Beeld anp

Beleggers maken zich grote zorgen over de recente reeks schandalen in het bedrijfsleven. Grote aandeelhouders als pensioenfondsen en verzekeraars willen dat de tien jaar oude code-Tabaksblat voor goed bestuur snel wordt aangescherpt. De in de VEB verenigde particuliere beleggers gaan de top van 25 bedrijven direct benaderen. Zij moeten betere informatie geven, om nieuwe verrassingen te voorkomen.

Dat melden de beleggers desgevraagd in reactie op de vele affaires van de laatste tijd. Deze week trof SBM Offshore een recordschikking van 240 miljoen dollar (192 miljoen euro) met justitie wegens omkoping, op dezelfde dag dat vijf internationale banken een boete kregen van 3,4 miljard dollar voor het knoeien met valutakoersen. Recent speelden er al affaires bij onder meer Ordina, dat rommelde met aanbestedingen voor overheidsopdrachten en bij technisch dienstverlener Imtech, dat na een grote fraudezaak in Polen en Duitsland door de banken van de ondergang moest worden gered.

Koersval

De schandalen leidden tot een koersval van de bedrijven op de beurs, die de beleggers al vele honderden miljoenen euro's kostten. Zo zakte de koers van Imtech, dat nog niet zo lang geleden 10 euro noteerde, even onder de 1 cent. Beleggersvereniging VEB heeft nu 25 bedrijven geselecteerd met een verhoogd risico waarvan de top actief benaderd zal worden om meer informatie te geven. 'De beursbedrijven schieten tekort in hun communicatie', zegt VEB-directeur Paul Koster. 'We komen altijd beslagen ten ijs op de aandeelhoudersvergaderingen, stellen de kritische vragen, maar toch komen we elke keer voor verassingen te staan.' De bestuurders van onder meer Imtech en SBM Offshore informeerden hun aandeelhouders dit jaar ronduit slecht. Volgens Koster leiden de affaires nog te weinig tot veranderingen bij andere bedrijven. 'We maken ons zorgen.' Op de VEB-lijst staan 'sowieso de bedrijven waar dit jaar iets speelde', zoals Fugro, Imtech, Ballast Nedam, Bam en Ordina.

Terwijl de accountants, die van KPMG voorop, onder vuur liggen omdat ze hun controlewerk niet goed doen, kregen onder meer Philips (kartel) en KPN (benadelen concurrentie) zware boetes. Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers als pensioenfondsen, wil dat de tien jaar oude gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven snel wordt opgefrist en aangescherpt. Dat geldt vooral voor de eisen aan de interne risico- en controlesystemen van de bedrijven, zegt Eumedion-directeur Rients Abma. Die bleken bij diverse affaires niet (meer) te voldoen.

Schandalen

Volgens corporate governance (goed bestuur)-deskundige Paul Frentrop tonen de vele affaires aan dat de aanpak van de afgelopen jaren met steeds meer toezicht en regels niet heeft gewerkt. Volgens Frentrop is toezichthouder AFM, de Autoriteit Financiële Markten, inmiddels tien keer zo groot als vijftien jaar geleden, maar gaan de schandalen gewoon door. Volgens Abma van Eumedion is het de vraag wat er gebeurd zou zijn zonder extra regels en toezicht. 'Wat niet wegneemt dat we uit elk schandaal weer lering moeten trekken.'

De AFM herkent zich niet in de kritiek van Frentrop . De waakhond kan niet eigenhandig elke misstand voorkomen, zegt bestuurslid Gerben Everts. 'Daarbij is de AFM een rader in het grotere geheel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden