Schadevergoeding voor ontslagen topman World Online

Terwijl duizenden gedupeerde beleggers nog altijd wachten op een schadevergoeding van World Online, streek een ontslagen commissaris wel tientallen miljoenen op....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Op pagina 83 van het prospectus van World Online uit 2000 staat een van de grootste schadevergoedingen in Nederland voor een ontslagen topman al verhuld aangekondigd. Investeerders in het toenmalige internetbedrijf kunnen daar lezen dat een 'consultant' een claim heeft ingediend. Achter deze adviseur verschuilt zich voormalig president-commissaris Michael Schulhof. Hij meent recht te hebben op een aandelenpakket van zestig miljoen euro. Ruim vier jaar na de roemruchte beursgang van het bedrijf van Nina Brink krijgt de Amerikaan zijn gelijk.

Schulhof krijgt op 19 mei 2004 van de Amsterdamse rechtbank een schadevergoeding toegekend van 113.639.960 euro, zo blijkt uit het dertien pagina's tellende vonnis. Inclusief rente heeft de voormalige topmanager van Sony daarmee recht op een uitkering van zo'n 132 miljoen euro. Vlak voor het hoger beroep komen de strijdende partijen tot een schikking. Met zo'n vonnis kan dat Schulhof zo tachtig miljoen euro hebben opgeleverd, zegt hoogleraar Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam. 'Het is zeer zeldzaam dat zo'n hoog bedrag wordt toegekend.'

De uitkering heeft Schulhof te danken aan een speciaal arbeidscontract. De president-commissaris worden 2,6 miljoen aandelen World Online in het vooruitzicht gesteld. Bij de emissiekoers van 17 maart 2000, als World Online naar de beurs gaat, is dit pakket ruim 113 miljoen euro waard.

Op het moment dat Schulhof aantreedt als president-commissaris bij World Online, is hij een gevierd zakenman. Michael - Mickey voor intimi - Schulhof was de eerste westerling die doordrong tot de top van het Japanse elektronicaconcern Sony. Hij maakte een succes van de compactdisc en verkeerde eind jaren negentig in filmkringen in Hollywood. Na de mislukte overname van filmmaatschappij Columbia moest hij in 1995 bij Sony vertrekken. Hij werd actief als investeerder in internetbedrijven, en kwam in contact met Nina Brink.

World Online was op dat moment een onbekende onderneming. Oprichter Brink kon de goede naam en contacten van Schulhof goed gebruiken. Om hem te paaien, krijgt hij een lucratief contract voorgehouden, met opties en aandelen die bij een beursgang te verzilveren zijn. Als de Amerikaan op 5 februari 1998 aan de slag gaat als president-commissaris, tekent hij een voorlopige arbeidsovereenkomst met de toenmalige grootaandeelhouder van World Online, de vermogende Zwitserse familie Sandoz.

De uitwerking van het contract laat maanden op zich wachten. Om fiscale redenen wil Schulhof gebruik maken van een aparte vennootschap. Over de precieze formulering van een benodigde toeliching - een side letter - steggelen de advocaten van Schulhof en de Sandoz-familie. Als in oktober 1998 de vierde versie op de fax wordt gezet, zijn nog enkele minuscule aanpassing nodig.

Half november barst de bom. Door een 'gerezen conflict van zowel persoonlijke als zakelijke aard' tussen Schulhof en topvrouw Brink, wordt verder overleg over het contract door World Online plotseling stopgezet, zo blijkt uit het vonnis. Ruim anderhalve maand later wordt Schulhof op staande voet ontslagen als president-commissaris vanwege een bezoek aan het Amsterdamse bordeel YabYum, waar hij met de creditcard van het internetbedrijf heeft afgerekend. Volgens zakenblad Quote is dit sekschandeel door Brink in scène gezet.

Schulhof laat het er niet bij zitten. Allereerst moet hij in New York een juridische schadeclaim van World Online tegen hem onschadelijk maken. Als dat is gelukt, begint in Amsterdam op 1 februari 2000 een procedure tegen de Zwitserse familie Sandoz . Met succes, zo bleek deze week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden