Schadevergoeding voor ex-verdachte Schipholbrand

De voormalige verdachte van de Schipholbrand heeft een schadevergoeding van bijna 48.000 euro toegewezen gekregen. Dat deed het gerechtshof in Den Haag dinsdag. De vergoeding voor deze Ahmed Al-J. is veel lager dan de ruim 663.700 euro die hij als schadevergoeding had gevraagd.

Een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Schipholbrand in 2010 Beeld anp
Een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Schipholbrand in 2010Beeld anp

De Libiër werd na jarenlange vervolging uiteindelijk vrijgesproken van schuld aan de brand en de gevolgen daarvan. Hij had eerder meerdere keren toegegeven dat hij in de fatale nacht op zijn cel een peukje wegschoot in de richting van het voeteneind van zijn bed.

Al-J krijgt zijn schadevergoeding voor de dagen die hij onterecht in voorarrest heeft gezeten. Achteraf bezien was de voorlopige hechtenis onterecht, omdat de Libiër uiteindelijk is vrijgesproken, motiveert het hof. Het gerechtshof heeft voor de vaststelling van de hoogte van het bedrag de toen gebruikelijke vergoeding van 95 euro per dag ,,doorgebracht in voorlopige hechtenis onder zwaardere omstandigheden'' als norm genomen.

Het Openbaar Ministerie vond bij de behandeling van de zaak over de schadevergoeding dat Al-J. hier geen recht op had. In de ogen van justitie was die detentie niet onrechtmatig, omdat er serieuze verdenkingen tegen de Libiër bestonden.

Advocaat Raymond Frijns van Al-J. reageert teleurgesteld op de uitspraak. 'Ons verzoek was rechtvaardig en te verdedigen', meent hij. 'Dan is deze uitkomst best zuur.' Hij overweegt nog met Al-J. om de uitspraak voor te leggen aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

In 2006 stapten toenmalig ministers Donner (Justitie) en Dekker (VROM) op toen uit onderzoek bleek dat er te weinig aandacht aan de brandveiligheid was besteed. Omdat de regels onvoldoende werden nageleefd, waren er onnodig slachtoffers gevallen, concludeerde de onderzoeksraad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden