Schadeclaims bij uitbreiding Schiphol

De ondernemingen die zijn gevestigd op bedrijvenpark Schiphol-Rijk stellen schadeclaims van ruim 1 miljard euro in het vooruitzicht als de uitbreiding van Schiphol doorgaat.

Advocaat René Rensing van het Haagse advocatenkantoor Ekelmans & Meijer heeft berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad maandag bevestigd.

De advocaat van bedrijvencoöperatie Park Schiphol-Rijk en Forward Business Parks roept de minister in twee afzonderlijke brieven op af te zien van een algemene maatregel van bestuur (AMvB) waarmee hij ruimte voor een tweede Kaagbaan kan afdwingen. De bedrijven vinden het onredelijk dat ze ‘een groot economisch nadeel ondervinden’ van zo'n reservering, terwijl Schiphol zelf buiten schot blijft.

De aanleg van een tweede Kaagbaan zou pas na 2020 spelen, maar een aanwijzing voor de nieuwe start- en landingsbaan betekent voor het bedrijvenpark onzekerheid over de verdere ontwikkeling. Bedrijven zullen niet meer willen investeren in het gebied, en bij aanleg van de tweede Kaagbaan zullen bedrijven moeten wijken, aldus Rensing.

Als minister Eurlings tot een aanwijzing besluit, eisen Park Schiphol-Rijk en Forward Business Parks schadevergoedingen van respectievelijk 906 miljoen euro en 155 miljoen euro. Volgens raadsman Rensing is een algemene maatregel van bestuur in strijd met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro). Zo'n besluit is alleen mogelijk als door een onverwachte of ongewenste ontwikkeling het bestemmingsplan op korte termijn moet worden aangepast. En daar is geen sprake van, aldus Rensing.

Schiphol vindt uitbreiding van de luchthaven noodzakelijk om ook voor de toekomst voldoende capaciteit te hebben tijdens piekuren. Maar uitbreiding van de luchthaven staat al enige tijd ter discussie omdat het aantal vliegbewegingen sinds 2000 stagneert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.