Schade voor boer al 70 duizend euro

Boerenorganisatie: ‘Mensen zitten in zware problemen, laat de overheid die oplossen.’..

Van onze verslaggever

Den BOSCH Boerenorganisatie LTO ziet in de ontwikkelingen rond de Belfeldse geitenhouder eens te meer reden voor het kabinet om alle getroffen geitenhouders te compenseren voor de schade die zij lijden door het ruimen van de geiten. ‘Het wordt steeds duidelijker dat het beleid niet gefundeerd is, maar mensen zitten wel in zware problemen. Laat de overheid die dan ook oplossen’, aldus voorzitter Albert Jan Maat. Hij stelt dat anders voor veel veehouders niets anders rest dan het ‘staken van de onderneming’.

LTO presenteerde vrijdag een rapport waarin de economische schade voor de geitenhouders wordt berekend. Per bedrijf zijn er grote verschillen, maar een geitenhouderij met een gemiddelde grootte van 750 geiten, waar de helft van de dieren is geruimd, leidt dit jaar een schade van 70 duizend euro. Dat bedrag staat los van het verlies van de geruimde dieren, want voor die schade krijgen de veehouders een vergoeding van het Rijk. Voor de ‘vervolgschade’ is geen regeling getroffen. Die schade ontstaat vooral door het tot 1 juli geldende vervoers- en fokverbod, waardoor boeren hun veestapel niet kunnen herstellen.

Maat: ‘Bij ziekten als MKZ en de varkenspest kregen veehouders na enkele maanden de kans om weer door te gaan met hun bedrijf. Dat is nu totaal anders. De stallen staan deels leeg, de melkproductie is teruggelopen, er is een fokverbod en er mogen geen dieren worden aangevoerd. De bedrijfsvoering is volledig op z’n kop gezet, terwijl boeren veel hebben gedaan om de schade voor de volksgezondheid te beperken.’ Maat vindt dat de rekening van de ziekte ‘niet eenzijdig bij de boeren moet worden neergelegd.’

Maat pleit voor een noodfonds voor de geitenhouders, zoals dat er ook was na eerdere veeziekten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden