Schade na lenen via Peerby? Daar kun je je binnenkort voor verzekeren

Mensen die via Peerby een boor van een buurman lenen hoeven niet meer bang te zijn in financiele problemen te komen als ze hem kapot weer teruggeven. De uitleenwebsite biedt binnenkort met Centraal Beheer de mogelijkheid een leenverzekering af te sluiten. Zij gaat deze maand in Amsterdam van start en moet later dit jaar in het hele land beschikbaar zijn.

Peerby

Net als Airbnb, Uber en andere diensten binnen de deeleconomie is Peerby een grijs gebied voor verzekeringen. Verzekeraars beschouwen het lenen en uitlenen via de website als commerciële activiteit. Een gewone particuliere verzekering dekt meestal geen schade die wordt veroorzaakt door uitgeleende voorwerpen. Zakelijke verzekeringen zijn vaak veel te duur.

Peerby-medewerkster Ieteke Schouten: 'Iemand leende laatst een elektronische heggenschaar en snoeide naast zijn heg ook het snoer mee. Dit soort incidenten moesten buren tot dusver zelf oplossen. Je kan je voorstellen hoe het voelt als je een geleende camera uit je handen laat vallen. We hopen dat de garantie het uitlenen van duurdere spullen makkelijker maakt.'

Overigens hebben uitgeleende voorwerpen volgens Peerby nog nauwelijks serieuze problemen veroorzaakt. 'De keren dat het echt misging, brak er bijvoorbeeld een ventiel van een yogabalpomp. Recent is er een wieltje van een plank op wielen afgebroken.' Beide incidenten werden door de buren zelf opgelost.

Het is niet de eerste keer dat een verzekeraar in een gat springt dat de deeleconomie heeft achtergelaten. Centraal Beheer heeft eerder contracten afgesloten met Snappcar en andere autodeelsites. Nationale Nederlanden biedt sinds 1 januari een inboedelverzekering aan voor mensen die hun huis via Airbnb verhuren aan toeristen.

Het Verbond van Verzekeraars heeft in december deelnemers aan de deeleconomie opgeroepen oplossingen aan te dragen voor verzekeringskwesties die kunnen ontstaan in de deeleconomie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden