‘Schaarste aan alles biedt belegger grote kansen’

Schaarste aan alles is het doembeeld voor de wereld de komende decennia. Schaarste aan olie, schaarste aan voedsel, schaarste aan drinkwater en schaarste aan grond – vooral landbouwgrond....

Robeco-chefeconoom Lex Hoogduin wijst op de bevolkingsgroei die de wereld mee gaat maken. In Europa, Amerika, China en Rusland groeit de bevolking niet of nauwelijks, maar dat geldt niet voor de rest van de wereld, waar de bevolking nog met 2,5 miljard mensen zal groeien tot 2050.

De groei vindt vooral plaats in de steden. Dit jaar zullen er volgens de Verenigde Naties voor het eerst wereldwijd meer mensen wonen in steden dan op het platteland. Deze trek naar de steden is goed voor de economische groei in de opkomende economieën, maar put de grondstoffen uit en daar liggen dan kansen voor beleggers.

Beleggingen in mijnbouwbedrijven zijn interessant. Maar beleggingen in bedrijven die alternatieve grondstoffen of andere soorten van energie ontwikkelen, bieden net zoveel kansen.

Robeco kan niet zeggen welke belegging het kansrijkst is. De beleggingsreus raadt aan in thema’s te beleggen waarin schaarste een hoofdrol speelt. Dat is iets anders dan het beleggen in een sectorfonds.

Er bestaat bijvoorbeeld geen sectorfonds voor water. Toch is beleggen in water volgens Robeco een verstandige zet. Dat zou een belegging in een technologisch bedrijf kunnen zijn dat zout water wil omzetten in zoet water. Wanneer dit tegen aanvaardbare kosten kan dan heeft de belegger goud in handen, aldus Hoogduin.

Speculeren op schaarste, is iets anders dan duurzaam beleggen. Volgens Hoogduin, zijn er veel overeenkomsten, maar heeft Robeco geen moeite met beleggen in kernenergie, terwijl dit bij de meeste duurzame fondsen is uitgesloten.

Beren op de weg voor de belegger zijn er ook. Aan rampen en oorlogen wil Robeco niet denken. De schaarste aan alles, zou wel kunnen resulteren in flinke prijsstijgingen of inflatie. Robeco raadt beleggers aan rekening te houden met hogere inflatie en met een hogere rente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden