SBM Offshore raakt kwart beurswaarde kwijt na winstalarm

SBM Offshore, toeleverancier van de olie- en gasindustrie, verloor maandag 24 procent van zijn beurswaarde nadat het bedrijf vrijdag had gemeld dat de winst maximaal eenvijfde lager zal uitvallen dan was voorzien....

Van onze verslaggever Bard van de Weijer

Zowel de timing – het concern maakte het slechte nieuws vrijdagmiddag na het sluiten van de beurs bekend – als de inhoud veroorzaakte onrust onder beleggers. Half mei rekende SBM Offshore nog op een winst van 280 miljoen dollar (178 miljoen euro). Het aandeel verloor maandag korte tijd 30 procent van zijn waarde.

De kosten van twee drijvende olieproductie- en opslagplatforms (FPSO’s) zijn volgens SBM hoger uitgevallen. Onder meer door problemen bij toeleveranciers dreigde het concern de afgesproken opleverdata niet te halen. Daardoor moest extra mankracht worden ingezet. Ook zijn materialen in de afgelopen periode duurder geworden, zei topman Tony Mace maandag in een telefonische toelichting.

Door de toegenomen investeringen in de olie-industrie neemt de wereldwijde vraag naar materiaal en personeel toe, waardoor de kosten stijgen. Deze zijn volgens een analist niet altijd door te berekenen aan de klant, of te verhalen op toeleveranciers. ‘SBM heeft als hoofdaannemer vaak vaste toeleveranciers. Het heeft geen zin deze uit te knijpen als de kosten uit de hand lopen’, aldus de analist. Hij denkt dat de winst door de tegenvallers ongeveer 75 miljoen dollar lager zal uitvallen dan begroot. Doordat ook sprake is van een meevaller, komt de totale winstdaling uit op maximaal 20 procent.

Bij twee andere projecten houdt de concernleiding de kosten ‘in de gaten’. Hierbij gaat het onder meer om de levering van een nieuw type boorplatform, waarvan de ontwikkeling erg veel geld kost, aldus SBM.

De Autoriteit Financiële Markten heeft maandag contact opgenomen met SBM. Het concern wilde niet zeggen of dat te maken had met het uitbrengen van het bericht na het sluiten van de beurs vrijdag. ‘We geven geen toelichting op privégesprekken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden