SBM Offshore in de lift na grote schikking

SBM Offshore trekt 30 miljoen dollar (27 miljoen euro) uit om de kosten van een schikking met het Braziliaanse Openbaar Ministerie in een grote corruptiezaak op te vangen. Vorig jaar zette SBM hiervoor al 245 miljoen dollar apart.

Door:Gidi Pols
null Beeld
Beeld

Dit meldt de Nederlandse bouwer van productieschepen voor gas- en oliewinning maandag in een telefonische toelichting op de schikking.

Beleggers toonden zich maandag dan ook opgelucht met de schikking. Het aandeel van SBM sloot gisteren 14 procent hoger en was de daarmee de grootste klimmer in de AEX-index.

De zaak draait om een smeergeldschandaal. Tussen 1998 en 2002 betaalde SBM 42 miljoen euro aan steekpenningen aan personeel van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras in ruil voor lucratieve opdrachten. Dat leverde SBM 27 miljard euro aan contracten op en Petrobras werd de belangrijkste klant van SBM.

Schikking

Vrijdag kocht SBM verdere vervolging door de Braziliaanse autoriteiten af. Het Nederlandse bedrijf betaalt 162,8 miljoen dollar (147,5 miljoen euro) boete. Daarnaast ziet het bedrijf af van prestatiebonussen ter waarde van 112 miljoen dollar (101 miljoen euro) in. Eerder dit jaar betaalde SBM al 120.000 dollar (108.500 euro) aan de Brazilianen om strafvervolging van de huidige bestuursvoorzitter Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema af te kopen. In 2014 schikte de Nederlandse bedrijf ook met het Nederlandse OM voor een recordbedrag van 240 miljoen dollar (190 miljoen euro). Op deze manier probeert SBM de affaire achter zich te laten.

De zaak kwam in begin 2012 aan het rollen toen een Amerikaanse jurist van olie-exporteur Noble Energy naar SBM belde met de mededeling dat een handelsagent van SBM in Equatoriaal Guinea smeergeld betaalde in ruil voor opdrachten. SBM besloot in april van dat jaar aangifte tegen de eigen medewerker te doen bij het OM.

Na een reeks onderzoeken bleek dat verscheidene handelsagenten van SBM tussen 2007 en 2012 met medeweten van de toenmalige directie fors hadden betaald voor opdrachten in Angola, Equatoriaal Guinea en Brazilië.

Dieper

De Braziliaanse autoriteiten besloten nog dieper te graven. Zij kwamen de Braziliaanse agent van SBM, Julio Faerman, op het spoor. De miljonair bleek in ruil voor strafvermindering bereid mee te werken aan het justitieel onderzoek. Door de schikking van afgelopen vrijdag komt het echter ook in Brazilië niet tot een veroordeling.

Van de 162,8 miljoen dollar die SBM nu gaat betalen aan Brazilië gaat het meeste naar Petrobras. Het OM en een Braziliaanse instelling die strijdt tegen corruptie ontvangen beide slechts 6,8 miljoen dollar. Het grote voordeel voor SBM is dat het nu weer zaken mag doen met zijn voormalige grootste klant Petrobras.

Toch komt er met deze laatste schikking nog geen einde aan een van de grootste omkoopschandalen ooit rond een Nederlands bedrijf. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt de zaak sinds februari ook weer, omdat het Braziliaanse onderzoek nieuwe inzichten opleverde.

Daarnaast meldde het tijdschrift Vrij Nederland in april dat uit de zogenoemde Unaoil-papers blijkt dat SBM tussen 2005 en 2011 ook Iraakse ministers en hooggeplaatste ambtenaren op het Iraakse ministerie van Olie omkocht.

De gelekte documenten van het in Monaco gevestigde maar op de Britse Maagdeneilanden geregistreerde Unaoil worden onderzocht door de Australische en Britse politie en door het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden