SBM doet weer mee in Brazilië

Beleggers hebben maandag verheugd gereageerd op het bericht dat het geplaagde SBM Offshore weer in de race is voor twee grote miljardenorders in Brazilië. Het aandeel steeg bijna 15 procent in de Midkap-index.

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft twee varende productie- en opslagplatforms (FPSO's) nodig en SBM is kandidaat om die te leveren. Eerder mocht het bedrijf zich niet met deze orders bemoeien vanwege het corruptieschandaal bij Petrobras. SBM zou daarin een rol hebben gespeeld.

In 2014 stond SBM in een negatief daglicht vanwege smeergeldaffaires die werden onderzocht. Om opdachten binnen te slepen in Afrika en Brazilië zou SBM jarenlang steekpenningen hebben betaald. Het kwam SBM op een dubieus record te staan: voor 240 miljoen euro kwam het een schikking overeen met de Nederlandse staat.

Ook de Braziliaanse overheid begon een juridisch onderzoek en Petrobras plaatste SBM op de zwarte lijst. Maar daar is het nu dus weer vanaf, waardoor de orders weer in beeld zijn.

Floating Production and Storing Offloading systems

FPSO's (Floating Production and Storing Offloading systems) zijn schepen annex drijvende platforms waarmee op zee olie kan worden gewonnen. 'Een FPSO kost al gauw een miljard dollar, dus zo'n order is niet niks', zegt beursanalist Joost van Beek van private bank Theodoor Gilissen. In totaal heeft SBM een kleine twintig van dit soort schepen opgeleverd. Enkele zijn nog in aanbouw. Een deel is verkocht, een ander deel wordt verhuurd.

Hoewel de orders nog niet binnen zijn, maakt SBM een goede kans ze in de wacht te slepen, zegt Van Beek. Het bedrijf levert technisch zeer hoogwaardige producten en is bijna de enige partij die FPSO's kan bouwen voor het winnen van olie in dieper water. 'Als Petrobras SBM negeert, is er veel minder concurrentie en dat drijft de prijs op.'

Dat SBM niet meer op de zwarte lijst van Petrobras staat, betekent niet dat hiermee de kous af is. Het onderzoek van de Braziliaanse overheid loopt nog en zou op kunnen uitdraaien op een schikking, zoals in Nederland is gebeurd. Afgelopen maart werd de weg daarvoor vrijgemaakt via een afspraak met de Braziliaanse toezichthouder CGU.

Maar Brazilië heeft SBM ook gewoon nodig, denkt Van Beek, ondanks de misstanden van de afgelopen jaren. De lage olieprijzen maken de winning met FPSO's juist nu rendabel, omdat het een relatief goedkope manier van oliewinning is. De economie van het land draait beroerd, 'en als het staatsoliebedrijf te lang niet investeert, legt dat de hele economie lam'.

Leergeld

SBM heeft mede door de hele affaire wel een heleboel leergeld betaald, zegt Van Beek. Vanaf 2012 werd onder andere de topman van het bedrijf vervangen en verdwenen 1.500 banen. Een aantal niet-kernactiviteiten werd afgestoten, bijvoorbeeld de tak die gereedschap levert voor de constructie van FPSO's. Ook een debacle als de bouw van het Yme-productieplatform bij Noorwegen wil SBM voortaan voorkomen. In 2006 begon het bedrijf dit project zonder hiermee ervaring te hebben, wat uitdraaide op een strop van honderden miljoenen.

'Nu is SBM als het ware bij zijn leest teruggekeerd', zegt Van Beek. 'En dat is FPSO's bouwen en opleveren. Niet andere systemen voor oliewinning, zoals het bedrijf dat probeerde in de jaren van smeergeld en steekpenningen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden