'SBM betaalde 185 miljoen aan steekpenningen'

SBM Offshore heeft tussen 2005 en 2011 ruim 250 miljoen dollar (185 miljoen euro) aan steekpenningen betaald in een groot aantal landen. Dat staat in een document van een ex-werknemer (die zichzelf dan ook aanduidt als Former Employee) van de maritiem dienstverlener.

Haven RotterdamBeeld anp

Het document staat op een Engelse pagina over SBM op Wikipedia. Het is alleen te vinden door de revisiegeschiedenis aan te klikken, en vervolgens de veranderingen van 18 oktober 2013 aan te klikken. Volgens de website van het tijdschrift Quote bevestigt SBM dat het document echt is. 'Het is gestolen door een boze oud-medewerker die ons wilde afpersen', stelde een woordvoerder.

Gisteravond laat was het Schiedamse SBM niet voor commentaar bereikbaar. Volgens Quote was SBM zelf pas sinds een week op de hoogte van de plaatsing van Former Employee's document op Wikipedia.

Vermeende omkooppraktijken
Het document staat vol details over vermeende omkooppraktijken. Naar Equatoriaal Guinee bijvoorbeeld zou het geld zijn gelopen via Moswen Resources, een bedrijf dat geleid werd door een hoge functionaris van SBM Offshore. Via die route ging er bijvoorbeeld 7,5 miljoen dollar naar Gabriel Obiang, de tweede zoon van de president. Van dat bedrag wordt later door een SBM-man gezegd: 'Een belachelijk bedrag'.

Een half miljoen ging in hetzelfde land naar ene Vicente Mbung, directeur bij GEPetrol. Maar er staan ook simpeler zaken in Former Employee's document, zoals kaartjes voor het WK voetbal in 2010, en de Grandprix van Monaco, met een 'buitensporig hospitality pakket'.
De bedragen die worden genoemd zijn hoog. Naar Brazilië ging 139 miljoen dollar, naar Angola 17 miljoen. In de EU kwam 30 miljoen terecht, en naar andere landen ging 89 miljoen, aldus de Former Employee van SBM.

In het document worden ook de functionarissen van SBM genoemd die bij deze omkoping betrokken zouden zijn geweest. Verder laat het zich lezen als een dagboek met aantekeningen over hoe SBM zou hebben geprobeerd de vuile was binnen te houden.

Externe accountants
SBM Offshore maakte vorig jaar april al bekend te zijn gestuit op verkoopmethodes 'die mogelijk onwelvoeglijk zijn geweest'. Het bedrijf meldde externe accountants te hebben ingeschakeld om de zaak te onderzoeken.

SBM voegde toen ook de jurist Sietze Hepkema toe aan de raad van bestuur om er wereldwijd op toe te zien dat SBM-werknemers zich beter aan de regels houden. Die zei bij die gelegenheid dat binnen 6 weken duidelijk zal worden of extra maatregelen nodig zouden zijn.

Volgens Former Employee kwam Hepkema's ingrijpen neer op 'niets anders dan een grote doofpot-operatie'. Hij schrijft dat Bruno Chabas, de Franse bestuursvoorzitter van SBM, hem opdroeg netjes mee te werken met Hepkema's beleid. 'Former Employee had toen geen andere keus meer dan SBM te verlaten'. De boete die SBM mogelijk kan krijgen, kan oplopen tot honderden miljoenen euro's.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden