Saoedische oliereus gaat wellicht naar de beurs

Het zou de grootste beursintroductie ooit worden. En het zou de privatisering betekenen van een oliemaatschappij die 10 procent van de wereldolieproductie voor haar rekening neemt.

Peter de Waard
Olie-installatie van Aramco in de Saoedische woestijn, 160 kilometer van Ryad. Beeld AFP
Olie-installatie van Aramco in de Saoedische woestijn, 160 kilometer van Ryad.Beeld AFP

Prins Mohammad bin Salman Al Saud, tweede in lijn voor de troon van Saoedi-Arabië, meldde vrijdag in een interview met The Economist dat een deel van de aandelen van de staatsoliemaatschappij Saudi Aramco misschien via een beursnotering zal worden verkocht. Alleen al door de oliereserves zou de beurswaarde van het concern acht keer zo groot zijn als die van ExxonMobil en 18 keer zo groot als die van Shell. Daar komen nog de enorme raffinaderijen en petrochemische installaties van Aramco bij. Verwacht wordt overigens dat niet meer dan 5 procent van de aandelen verkocht zal worden.

Met deze stap wil het land een dreigend tekort op de begroting zien te voorkomen. Saoedi-Arabië is in financiële problemen gekomen door de spectaculaire daling van de olieprijs in de laatste twee jaar.

Mohamad bin Salman. Beeld EPA
Mohamad bin Salman.Beeld EPA

Onderzoek

Later werd het nieuws van de mogelijke privatisering door een officiële regeringswoordvoerder bevestigd. Voorlopig zal de zaak eerst nader worden onderzocht. Daarnaast kan ook worden besloten alleen een deel van de downstreamactiviteiten - raffinage en verkoop - te privatiseren. 'Zodra het onderzoek is afgerond, zullen diverse opties aan de raad van bestuur worden voorgelegd.' Het concern stemt in met de plannen om bepaalde sectoren van de economie van het land te dereguleren en privatiseren.'

In het interview met The Economist meldt de prins dat het land de zorg, het onderwijs, de wapenindustrie en enkele staatsbedrijven wil verkopen om zijn inkomsten te vergroten. Op de vraag of daaronder ook Aramco valt, zegt hij dat daarnaar wordt gekeken. 'Een besluit zal binnen enkele maanden worden genomen. Persoonlijk ben ik voorstander. Ik denk dat dat in het belang is van Aramco. Het bevordert de transparantie en het zal misschien ook een eind maken aan de geruchten over corruptie.'

De waarde van het bedrijf ligt volgens een voorzichtige schatting op 2,5 biljoen dollar (2,3 biljoen euro). Ter vergelijking: de beurswaarde van de Koninklijke Shell is nu 141 miljard dollar en die van ExxonMobil 312 miljard dollar. De zeer conservatieve schatting van de beurswaarde van Aramco is alleen gebaseerd op de bewezen oliereserves van 261 miljard vaten. Als uitgegaan wordt van een prijs van nog geen 10 dollar per vat zou de waarde al op dat bedrag uitkomen. Op dit moment is de prijs van olie, ondanks de scherpe dalingen van de afgelopen anderhalf jaar, nog meer dan drie keer zo hoog.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden