Saoedi-Arabië ziet toekomst in zonne-energie

De grootste olie- exporteur ter wereld, Saoedi- Arabië, voorziet het einde van fossiele brandstoffen, mogelijk al over dertig jaar. Het koninkrijk wil daarom 'een wereldmacht in zonne- en windenergie' worden.

Het Shaybah olieveld in Saoedi-Arabië bij nacht. Beeld reuters
Het Shaybah olieveld in Saoedi-Arabië bij nacht.Beeld reuters

Olieminister Ali al-Naimi zei dit tot verrassing van velen tijdens een conferentie in Parijs over klimaatverandering. 'In Saoedi-Arabië erkennen we het feit dat we een dezer dagen geen fossiele brandstoffen meer nodig zullen hebben. Ik weet niet wanneer dat zal zijn; 2040 of 2050 of later misschien.'

Al-Naimi neemt dit nogal zonnig op. 'Ik hoop dat we tegen die tijd gigawatts elektrische energie zullen exporteren in plaats van fossiele brandstof.'

Niet eerder zinspeelde een Saoedische leider op het einde van de olie-economie. Olie heeft van het koninkrijk een steenrijk land gemaakt, waar de burgers gewend zijn aan verwennerijen als gratis zorg en nauwelijks belasting. Het inkomen per hoofd doet nauwelijks onder voor dat in de Verenigde Staten en is hoger dan in Nederland. Het binnenlandse olieverbruik is fenomenaal.

Alternatieve energie

Het is de vraag of het land met de export van zonne-energie even rijk kan blijven. Volgens persbureau Bloomberg heeft het woestijnland tot dusver nauwelijks een zonnecel opgesteld. In totaal produceert het minder dan 50 megawatt zonnestroom, tegen 38 duizend megawatt in het druilerige Duitsland. Bovendien kan het land olie nu overal in de wereld makkelijk verkopen, terwijl het transport van elektriciteit beperkt is en afhankelijk van een vredige omgeving. Vooralsnog ontbeert Saoedi-Arabië die.

Enkele dagen geleden was er ook al Ben van Beurden, de allerhoogste bij Shell, die tijdens de aandeelhoudersvergadering zei dat de toekomst is aan alternatieve energie. Van Beurden waagde zich niet een termijn waarop duurzame energie de overhand zou krijgen.

Het Internationaal Energie Agenschap voorziet vooralsnog geen einde voor fossiele brandstof. In 2040 zou duurzame energie pas een kwart van de energie-voorziening in de wereld voor zijn rekening nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden