'Sanering niet zonder ontslagen'

Hewlett-Packard, de computer- en printerfabrikant, maakt turbulente tijden door. Een nieuwe topman haalt de bezem door het bedrijf. Ook Nederland moet saneren....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Strikt genomen staat Hans Daniels pas drie jaar op de loonlijst van degrootste computerleverancier van Nederland. Maar omdat Hewlett-Packard in2002 Compaq opslokte, mag Daniels zich met terugwerkende kracht een'HP-veteraan' noemen. Bij Compaq was hij sinds 1989 in dienst.

Sinds drie maanden staat de 46-jarige Daniels aan het hoofd van HPNederland, waarvan de Amerikaanse moeder donderdag de jaarcijferspubliceerde. De benoeming mag een troost heten voor de Compaq'ers, die nade overname vooral HP'ers op de hoogste posten zagen belanden.

Daniels kwam op het pluche in een turbulent jaar voor HP. Het bedrijfnam in februari na een felle machtsstrijd onceremonieel afscheid van zijnbestuursvoorzitter, Carly Fiorina. Een maand later trad Mark Hurd aan alshaar opvolger. Hij had er toen al een kwart+eeuw opzitten bij deautomatiseerder NCR, een bedrijf waar ook Daniels zijn carrière begon.

'We zijn daar elkaar nooit tegengekomen', zegt Daniels. Ook bij hunnieuwe werkgever hebben de mannen elkaar nog niet ontmoet. 'Mijn indruk isdat Hurd praktisch is ingesteld. Het is geen man voor tierelantijnen.' Netals Daniels.

De nieuwe HP-voorman heeft zijn lokale plaatsvervanger meteen met eenzware klus opgezadeld. Hurd kondigde in mei aan dat hij meer danveertienduizend arbeidsplaatsen wil schrappen. In Nederland moet een op denegen werknemers - er werken 2600 personeelsleden - naar een andere baanomkijken. Daniels: 'Dat kan niet zonder gedwongen ontslagen.'

De afgelopen maanden heeft Daniels zijn organisatie tegen het lichtgehouden. 'We hebben bekeken wat onze kernactiviteiten zijn. Wat kun jeanderen laten doen? Wat kan efficiënter?' De opmerkelijke slotsom: hetbedrijf, dat andere ondernemingen helpt hun computergebruik testroomlijnen, kan sommige aspecten van zijn eigen automatisering beteruitbesteden.

Op een grote strategische ommezwaai heeft de buitenwacht de nieuwebezems nog niet kunnen betrappen. 'Hurd heeft nog explicieter de nadrukgelegd op de gebieden waarin we al sterk zijn', stelt Daniels. Dat zijn deproducten en diensten waarmee HP zijn grote klanten - de multinationals ende overheden met de diepere zakken - verder op weg helpt. Ook de vierovernames die Hurd sinds zijn aantreden heeft gepleegd, wijzen in dierichting. Zo kocht HP in september voor 425 miljoen dollar PeregrineSystems, een Amerikaans bedrijf dat software levert waarmee beheerdersnetwerken met honderden of duizenden computers kunnen beteugelen.

Analisten betwijfelen of Hurd erin zal slagen de moloch bij elkaar tehouden. HP brengt een duizelingwekkend aantal producten aan de man: vaninktpatronen van een tientje, tot aan miljoenen kostende supercomputers.Dat leidt tot versnippering, vrezen HP-watchers. Daniels voelt zich nietoverstelpt met zorgen. 'Het bedrijf lijkt misschien onbeheersbaar, maar hetis onderverdeeld in drie divisies, met elk een eigen directeur. Zo blijfthet overzichtelijk.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden