'Samenwerking met Microsoft zal Nokia niet helpen'

AMSTERDAM - Met veel spanning wachtten aandeelhouders van Nokia gisteren af met welk masterplan de kersverse bestuursvoorzitter Stephen Elop op de proppen zou komen om Nokia weer op de rails te krijgen. De samenwerking met Microsoft die hij uit de hoge hoed toverde, werd slecht ontvangen. Analisten zien met name voordelen voor de softwaregigant.

Van onze verslaggever Wouter Keuning
Stephen Elop, CEO van Nokia, met Steve Ballmer, CEO van Microsoft, bij de bekendmaking van hun samenwerking. Beeld ap
Stephen Elop, CEO van Nokia, met Steve Ballmer, CEO van Microsoft, bij de bekendmaking van hun samenwerking.Beeld ap

Al dagen werd gespeculeerd over de maatregelen die Elop zou bekendmaken. Dat er iets moet gebeuren bij het bedrijf was allang duidelijk. Nokia, mondiaal nog steeds de grootste fabrikant van mobieltjes, heeft zijn marktaandeel op de smartphonemarkt de afgelopen jaren fors zien slinken. In de VS bijvoorbeeld, de belangrijkste markt voor de laatste generatie internettelefoons, heeft Nokia nog maar een marktaandeel van 3 procent. Het kostte de Finse bestuursvoorzitter Olli-Pekka Kallasvuo vorig jaar de kop. Elop, afkomstig van Microsoft en de eerste niet- Fin aan het hoofd van de Finse organisatie, moest het roer omgooien.

Donderdag bleek dat hij weet wat hem te doen staat. In een vernietigende interne e-mail aan alle zestigduizend werknemers van het bedrijf schreef hij: 'De eerste iPhone dateert van 2007 en we hebben nog steeds geen product dat de iPhone enigszins benadert. Android (het mobiele platform van Google, red.) is pas sinds twee jaar op de markt en ze zijn nu al groter dan wij op de smartphonemarkt. Ongelooflijk!'

Hoopgevend

Voor beleggers en analisten, die al lang wachten op een radicale koerswijziging van Nokia, waren die woorden hoopgevend. De mededeling van vrijdag dat Nokia de komende twee jaar een nauwe samenwerking aangaat met Microsoft kwam voor hen als een koude douche. Het besturingssysteem Windows Phone 7, dat Nokia in een groot deel van zijn telefoons gaat gebruiken, mag in de vier maanden dat het op de markt is al meer apps hebben dan Nokia's eigen besturingssysteem Symbian, het heeft op de mobiele markt nog altijd slechts een marktaandeel van 2 procent. Android van Google en iOS van Apple maken daar getweëen de dienst uit.

Interessant voor Microsoft

Analisten noemden de overeenkomst dan ook vooral interessant voor Microsoft. Het bedrijf beheerst met zijn software al jaren de markt voor desktops en laptops. Volgens kenners van de markt zal het gebruik van mobiel internet dit jaar echter voor het eerst het gebruik van internet op laptops en desktops voorbij streven. Met de samenwerking met Nokia garandeert Microsoft zichzelf van een enorm extra marktaandeel.

Voor Nokia, dat op zijn telefoons ook gebruik gaat maken van Microsofts zoekmachine Bing, zit er veel minder in, denken de kenners. Veel beleggers verkochten hun aandelen Nokia direct na de mededeling van Elop. De koers van het aandeel zakte in eerste instantie met 8 procent om aan het eind van de dag te sluiten met een min van 15 procent. Het was de grootste daling in bijna een jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden