Salomonsoordeel redt bestuur Stork

De opstandige aandeelhouders van Stork mogen de raad van commissarissen niet naar huis sturen. President Huub Willems van de Ondernemingskamer verbood woensdagmiddag dat een dergelijk voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Stork, donderdagmiddag in Amsterdam, in stemming wordt gebracht.

Het voorstel is afkomstig van de grootaandeelhouders van Stork, het Britse beleggingsfonds Centaurus en het Amerikaanse Paulson. Zij proberen Stork (12 duizend werknemers) al meer dan een jaar te dwingen twee van de drie divisies te verkopen en door te gaan als een pure luchtvaartonderneming.

Het bestuur van Stork wijst deze strategie als te riskant van de hand. Beide grootaandeelhouders zegden daarop eind vorig jaar het vertrouwen op in de commissarissen en stapten naar de rechter toen Stork een beschermingsconstructie in stelling bracht die het bedrijf verzekerde van een meerderheid op de aandeelhoudersvergadering.

President Willems zegt in zijn uitspraak dat Stork ‘voorshands niet gedwongen kan worden tot een min of meer radicale wijziging’ van de strategie en wijst op de ‘zonder twijfel als onstabiel en onzeker aan te merken toestand die bij Stork zal ontstaan’ als Centaurus en Paulson hun zin zouden doordrijven.

Maar de uitspraak is geen volledige overwinning voor Stork. Er zal ook een onderzoek komen naar het beleid van Stork vanaf 1 september 2005. Bovendien vindt Willems de beschermingsconstructie van Stork niet toelaatbaar.

De Ondernemingskamer zal ook snel drie extra commissarissen benoemen. Zij krijgen ruime bevoegdheden en moeten de verhoudingen met de twee grootaandeelhouders gladstrijken. Want, zegt Willems, ‘er is niet langer sprake van gezonde verhoudingen en herstel daarvan is van groot belang voor alle betrokkenen’.

Met zijn uitspraak van dertig kantjes slaagde Willems erin alle partijen tevreden te stellen. Stork-topman Sjoerd Vollebregt sprak van een ‘goede uitspraak voor de onderneming, die nu in rustiger vaarwater komt’. Centaurus en Paulson toonden zich tevreden over het bevolen onderzoek en het verbod op de beschermingsconstructie. De in het Amsterdamse gerechtsgebouw aanwezige leden van de ondernemingsraad en de vakbonden zijn voldaan, omdat het ontslag van de commissarissen van de baan is. De koers van Stork steeg na de uitspraak met bijna een euro tot 41,25 euro.

Bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt (r) en president-commissaris Jan Kalff (links naast hem) van het industrieel concern Stork luisteren woensdag naar de uitspraak van de rechter. Vollebregt heeft woensdag tevreden gereageerd op de gerechtelijke uitspraak van de Ondernemingskamer. 'Deze uitspraak is goed voor ons bedrijf', aldus de topman. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden