Salarisplafond voor directeuren goede doelen

Directeuren van goede doelen mogen maximaal 140 duizend euro bruto ontvangen voor hun inspanningen. Het hoogste salaris is alleen haalbaar voor de allerzwaarste directiefuncties bij grote en complexe instellingen....

‘Voor nieuwe directeuren is 140 duizend euro het absolute plafond’, zei directeur G. Bosma van het VFI. ‘Bestaande contracten worden natuurlijk wel gerespecteerd. Er kan alleen worden afgeweken, als daar heel bijzondere redenen voor zijn. In alle gevallen moet heel helder en adequaat worden uitgelegd waarom is gekozen voor een bepaald salaris’.

De VFI borduurt met het advies aan haar leden voort op de conclusies van de commissie-Wijffels. De commissie gaf onder meer het advies dat de negentig leden van de branchevereniging eind 2006 moeten voldoen aan een nieuwe code voor goed bestuur.

Bovendien moet de besteding van middelen effectief zijn en moeten de organisaties vooraf resultaten ramen en achteraf nagaan of ze zijn bereikt. Voorts moet de informatie over werving open en helder zijn, mogen gevers niet worden misleid of onder druk gezet en moeten de kosten in verhouding tot de opbrengsten zijn.

De sector kwam vorig jaar negatief in het nieuws, toen de beloningen van bestuurders bekend werden. Directeur V. Manger Cats van de Hartstichting bleek op de loonlijst te staan voor 170 duizend euro per jaar. Hij weigerde in te leveren omdat hij vond dat de Hartstichting het veel eerder opgestelde contract diende te respecteren. Een aantal collectanten was het niet eens met de wetenschapper en zegde het donateurschap op. Manger Cats ging uiteindelijk met vervroegd pensioen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden