Saint-Gobain wint strijd om Flexovit

Diamond Tools Group geeft de strijd om slijpschijvenfabrikant Flexovit in Eibergen op. Het vijandige bod op de onderneming is ingetrokken en het opgebouwde belang van 19 procent verkocht aan Saint-Gobain....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Flexovit komt daarmee in handen van zijn voormalige grote concurrent. Sinds vorig jaar praatten de twee bedrijven al met elkaar, maar een overname was voor directeur Katsman nooit bespreekbaar. De lang gekoesterde zelfstandigheid moest echter opgegeven worden toen de Haagse Diamond Tools Groep (DTG), qua omvang nauwelijks een kwart van Flexovit, drie weken geleden een vijandig overnamebod deed.

Dat bod leek redelijk te vallen bij de grootaandeelhouders, een aantal beleggingsinstellingen en bij de onderneming betrokken particulieren. Die zijn al jaren ontevreden over de resultaten van Flexovit en het beleid van directeur Katsman.

De prijs, 26,50 gulden per aandeel, werd echter 'niet genereus' genoemd en verschillende partijen lieten weten af te wachten. Hun geduld werd beloond met een bod van 30 gulden per aandeel van white knight Saint Gobain.

'Als een moloch als Saint-Gobain, met 100 duizend werknemers en 35 miljard omzet het strijdperk betreedt, bovendien met een zeer reëel bod, dan doe je een stapje opzij', zei M. Witteveen van DTG gisteren in een toelichting op het einde van de overnamestrijd. Hij zegt licht teleurgesteld te zijn. 'Maar Saint-Gobain kan meer betalen omdat er meer synergetische voordelen te behalen zijn uit de overname.'

Voor DTG, actief in hoogwaardige slijpmiddelen, zou de fabriek van Flexovit, waar meer bulkproductie plaatsvindt, een aanvulling van de activiteiten zijn. Volgens Witteveen blijft de strategie van DTG er overigens een van snelle groei, autonoom, maar vooral door overnames. 'Maar dat zal niet zozeer in Nederland zijn.'

Het bod van DTG op Flexovit werd vooral gemotiveerd door de stellingname dat DTG het gewoon beter kon dan Katsman. Hem wordt het mislukken van avonturen in Duitsland en Zuid-Afrika verweten. Er werd geen geheim van gemaakt dat de directeur het veld moest ruimen als de overname zou slagen.

Maar Katsmans blijft gewoon directeur als Saint-Gobain Flexovit overneemt. Dat werd vorige week meegedeeld. Bestuurder P. Neeteson van het Franse bedrijf liet daarbij wel weten dat het management door Saint-Gobain ondersteund zal worden.

Voor de grootaandeelhouders is een en ander voldoende aanleiding hun aandelen over te doen aan Saint-Gobain. Ook Katsmans grootste tegenstrever, voormalig directeur W. Ebbink, zei gisteren afstand te zullen doen van zijn aandelenpakket.

Ebbink die Katsman verschillende keren fel heeft aangevallen, kiest nu eieren voor zijn geld. De aandeelhouders hoeven niet ontevreden te zijn. Sinds 30 juni is de koers van Flexovit als gevolg van het overnamegevecht gestegen van 21 naar 29 gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden