'Sabotage en fraude in Europese Rekenkamer'

BRUSSEL - Leden van de Europese Rekenkamer hebben jarenlang onregelmatigheden en fraude met Europees geld verdoezeld. Maarten Engwirda, die vijftien jaar lid was van de Rekenkamer, spreekt over een 'cultuur van toedekken'.

In een interview met de Volkskrant beschrijft Engwirda hoe onder anderen zijn Franse en Italiaanse collega's - ieder EU-land heeft een lid bij de Europese Rekenkamer - rapporten van de Rekenkamer saboteerden. 'Het was een praktijk van het verwateren zo niet het geheel weghalen van kritiek', zegt Engwirda. 'Ik wilde er een boek over schrijven, zo beu was ik het.'

Goedkeurende verklaring
De Europese Rekenkamer is in Luxemburg gevestigd en controleert de inkomsten en uitgaven van de Europese Unie (126 miljard euro per jaar). Sinds haar oprichting in 1975 heeft de Rekenkamer nog nooit een goedkeurende verklaring afgegeven over de EU-begroting. Engwirda (67) verwacht ook niet dat zo'n verklaring er de komende jaren komt. Hij is per 1 januari vertrokken bij de Rekenkamer.

Niet alleen zijn directe collega's probeerden financiële onregelmatigheden weg te moffelen, ook de Europese Commissie was niet geïnteresseerd in een goede begrotingscontrole. Engwirda vertelt over 'zware druk' in 2005 van eurocommissaris Kallas van fraudebestrijding (tegenwoordig Commissaris voor Transport) op de Rekenkamer om haar normen te versoepelen.

Werkwijze
De tegenwerking van Rekenkamerleden duurde voort tot na 2005. In dat jaar besloten de leden eindelijk - een initiatief van Engwirda - hun werk te laten beoordelen door verschillende nationale rekenkamers. Als gevolg daarvan is de werkwijze van de Europese Rekenkamer in 2008 drastisch gewijzigd. Volgens Engwirda komt obstructie door collega's sindsdien niet meer voor.

De Rekenkamer met 27 leden is volgens hem veel te groot. 'Je houdt elkaar bezig, dat is duidelijk.' Volgens Engwirda is een college van 6 tot 9 leden effectiever. Suggesties daarover werden hem niet in dank afgenomen door zijn collega's. Het was volgens Engwirda een van de redenen waarom hij in 2005 niet werd gekozen tot voorzitter van de Europese Rekenkamer.

Lees het hele interview met Maarten Engwirda in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden