Sabena ten onder door Swissair

De ondergang van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena is vooral te wijten geweest aan wanbeleid bij grootaandeelhouder Swissair. De vernieuwing van de vloot werd doorgedrukt zonder voldoende financiële onderbouwing....

Deze bevindingen staan in het woensdag afgeronde rapport van de parlementaire commissie die het faillissement van Sabena heeft onderzocht. Politici worden niet verantwoordelijk gehouden. Er is sprake van een 'collectief falen' door bedrijf, management en politiek.

Toch leidde het verslag nog tot commotie. De commissie meent dat premier Verhofstadt tijdens het onderzoek 'laat en onvolledig' informatie heeft verstrekt. Minister Daems van Overheidsbedrijven wordt ervan beschuldigd belastinggeld te hebben misbruikt om advocaten te betalen voor zijn verdediging.

Beide bewindslieden ontkennen. Verhofstadt zei hij 'volledige klaarheid' schiep. Daems verklaarde dat hij juridische bijstand nodig had om te voorkomen dat zijn uitleg de schadeprocedure van de Belgische staat doorkruiste. Er ligt een miljardenclaim.

De onderzoekscommissie stelt vast dat de Zwitsers het bij Sabena als minderheidsaandeelhouder feitelijk voor het zeggen hadden. Toen de Belgische regering in 1995 de deur openzette, is amper nagegaan of Swissair wel voldoende kredietwaardig was. De daarop volgende vervanging van Boeings door Airbussen diende vooral het belang van de moedermaatschappij, en zadelde de Belgen enkel op met hoge financiële lasten.

Om een oordeel van een onafhankelijke partij is nooit gevraagd. Tot op het laatst bleef de Belgische regering ervan overtuigd dat Swissair bereid was een meerderheidsparticipatie te nemen, terwijl er al tal van signalen waren dat daar geen geld meer voor was. Weliswaar is nog een akkoord over een kapitaalinjectie gesloten, maar toen is verzuimd een bankgarantie te vragen.

Van de toplieden bij Sabena krijgt vooral de Zwitser Paul Reutlinger, aan het roer van 1996 tot 2000, er van langs. Hij zou heimelijk informatie over de houding en de strategie van de Belgische staat hebben doorgespeeld aan Swissair en zo zijn neutrale positie hebben geschonden.

Het blazoen van de politici blijft in het rapport niet geheel onbesmet. Nadat leidinggevenden tijdens de verhoren hun irritatie hadden getoond over de grote aantallen gratis tickets bij Sabena, is er een lijst opgesteld van ruim honderd personen die geregeld voor niets vlogen. Onder hen zijn huidige en ex-ministers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden