Saabdealers leggen geld bij mocht Muller tekortkomen

Amsterdam Dat hij het dealernetwerk van Saab goed kon gebruiken voor de verkoop van zijn sportauto’s, wist topman Victor Muller van Spyker toen hij het Zweedse automerk onlangs overnam....

Wouter Keuning

In het Zweedse financiële dagblad Dagens Industri meldden de autoverkopers dat ze bereid zijn gezamenlijk de ruim 17 miljoen euro te betalen die Muller nog bij elkaar moet sprokkelen om de totale overnamesom te kunnen voldoen. Muller moet 74 miljoen euro in contanten betalen aan de huidige Saab-eigenaar General Motors voor de voorgenomen overname. De eerste 52,5 miljoen euro betaalt het Nederlandse bedrijf direct bij de overname, de rest moet later volgen, op 15 juli.

Muller heeft het tweede deel van die financiering nog niet rond en daarover ontstond de laatste tijd veel onrust. De Riksgälden, de Zweedse staatsschuldcontroledienst, is deze week een onderzoek begonnen naar de afspraken met Spyker, omdat Zweden garant staat voor de 400 miljoen euro die de Europese Investeringsbank aan Saab-Spyker leent. ‘We kijken of het Nederlandse bedrijf voldoende geld heeft. Anders gaat de zaak niet door’, zei Bo Lundgren van de dienst.

De dealers besloten daarop van zich te laten horen. Ze lieten doorschemeren niet door Muller zelf benaderd te zijn: ‘Als ze problemen krijgen met de financiering en we krijgen een verzoek, dan zullen wij helpen’, zei Peter Hallberg, voorzitter van de dealervereniging.

De hoogte van het bedrag is volgens hem, ondanks de malaise in de auto-industrie in het algemeen en bij Saab in het bijzonder, geen probleem. ‘Een bedrag van 17 miljoen euro is in onze industrie een relatief klein bedrag. Onze leden zouden geen enkele moeite hebben dat bedrag vrij te maken’, aldus Hallberg, die en passant liet weten dat de vraag naar Saabs is toegenomen sinds het bekend worden van de overnameplannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden