's Werelds grootste rozenkweker niet meer in Nederlandse handen

Afriflora, 's werelds grootste rozenkweker en eigendom van de Nederlandse familie Barnhoorn, wordt overgenomen door de Amerikaanse durfkapitalist KKR. KKR betaalt volgens Amerikaanse media 200 miljoen dollar (147 miljoen euro) voor een meerderheidsbelang.

Gerard Reijn
De Nederlandse rozenteelt is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw vertrokken naar Oost-Afrika. Beeld ANP
De Nederlandse rozenteelt is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw vertrokken naar Oost-Afrika.Beeld ANP

Afriflora produceerde vorig jaar in het Ethiopische Ziway, 160 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba, 730 miljoen rozen in een kassencomplex van 310 hectare groot. Daarnaast verhuurt Afriflora nog 140 hectare aan andere bloementelers. De kapitaalsinjectie van KKR zal worden gebruikt voor een forse uitbreiding, met nog eens 200 hectare.

De Nederlandse rozenteelt is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw vertrokken naar Oost-Afrika. Nederlandse tuinders stichtten enorme bedrijven, vooral in Kenia, maar later ook in Oeganda en Tanzania. Ethiopië is de nieuwste trekpleister.

Volgens Carolien Wildeman van ontwikkelingsorganisatie Hivos heeft Ethiopië een ideaal klimaat, ene vruchtbare bodem en een geweldig fiscaal klimaat. 'En de lonen in Ethiopië zijn nog weer lager dan die in Kenia.' In het hooggelegen gebied waar Afriflora opereert, is het minder heet dan in Kenia. Daardoor kunnen er ook langstelige rozen worden gekweekt, die meer opbrengen dan de roosjes uit Kenia. De familie Barnhoorn had tot 2007 een bedrijf in Kenia, maar verkocht dat om opnieuw te beginnen in Ethiopië.

Uitbuiting
Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de rozenteelt in Afrika, omdat de werknemers, vooral vrouwen, er zouden worden uitgebuit. Afriflora lijkt daarin een uitzondering. Het bedrijf is fair trade-gecertificeerd. Maar de afnemers bepalen zelf of ze een fairtrade-premie willen betalen. Toch zegt Wildeman van Hivos dat het bedrijf een goede naam heeft. 'Ze helpen lokale ondernemers met kennis en met materieel. Het is echt een koploper.'

Tot nu toe was Gerrit Barnhoorn eigenaar van het bedrijf, samen met een van zijn zoons. De 67-jarige Gerrit Barnhoorn stopt ermee. Hij verkoopt zijn aandelen, deels aan zijn tweede zoon en deels aan KKR. De gebroeders Barnhoorn blijven het bedrijf leiden.

Afriflora boekte in 2013 een omzet van 81 miljoen euro en een winst van 17 miljoen. Er werken ruim 9.000 mensen, maar dat zullen er in de nabije toekomst 14 duizend worden.

Afriflora produceerde vorig jaar in het Ethiopische Ziway 730 miljoen rozen in een kassencomplex van 310 hectare groot. Beeld AFP
Afriflora produceerde vorig jaar in het Ethiopische Ziway 730 miljoen rozen in een kassencomplex van 310 hectare groot.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden