's Werelds grootste hedgefonds krijgt staatssteun in Amerika

's Werelds grootste hedgefonds Bridgewater Associates heeft 22 miljoen dollar (20 miljoen euro) aan overheidssteun gekregen van de staat Connecticut. Doel daarvan is te voorkomen dat het fonds, dat liefst 146 miljard dollar beheert, het hoofdkantoor zou verplaatsen naar de buurstaat New York vanwege de lagere belastingen daar. Tot de klandizie van Bridgewater behoort een exclusief gezelschap van miljardairs en multimiljonairs, naast grote instituten.

Oprichter van Bridgewater Associates Ray Dalio behoort tot de 70 rijkste mensen in de wereld met een geschat vermogen van 15 miljard dollar. Beeld Reuters
Oprichter van Bridgewater Associates Ray Dalio behoort tot de 70 rijkste mensen in de wereld met een geschat vermogen van 15 miljard dollar.Beeld Reuters

De staat Connecticut vreest dat het vertrek van Bridgewater zal leiden tot banenverlies en fors lagere belastinginkomsten. Gouverneur Dannel P. Malloy zei dat hij eigenlijk niet wil dat zijn staat op fiscaal gebied moet concurreren met buurstaten als Massachusetts, New York en Rhode Island. 'Maar de realiteit van tegenwoordig is anders', verdedigde hij het besluit.

Hedgefondsen proberen met inzet van grote bedragen via korte termijnspeculatie superwinsten te halen. Zo kopen ze bijvoorbeeld op enorme schaal aandelen van een fonds of obligaties van een land waarvan ze verwachten dat de koers zal stijgen en dekken dit af door een aandelen van een concurrent in dezelfde sector of obligaties van een ander land te verkopen. Met inzet van derivaten kunnen ze op die wijze grote koersbewegingen veroorzaken.

Hoofdkantoor

Bridgewater is een van de machtigste van deze hedgefondsen. Oprichter Ray Dalio behoort het succes tot de 70 rijkste mensen in de wereld met een geschat vermogen van 15 miljard dollar (zo'n 13,5 miljard euro). Alleen vorig jaar verdiende hij al 1,4 miljard.

Niettemin wilde hij dat de staat Connecticut de bouw van zijn 130 miljoen dollar kostende hoofdkantoor in Stamford zou financieren. Dit weigerde de staat, maar hij krijgt wel 5 miljoen dollar steun voor de uitbreiding van het huidige hoofdkantoor. Ook zal een oude lening van 17 miljoen dollar Bridgewater worden kwijtgescholden. De Republikeinse senator Christopher Davis zei woedend te zijn over het besluit. 'Bridgewater is heel goed zelf in staat de bouw van een hoofdkantoor te financieren'.

Goede investering

Maar gouverneur Malloy vindt het een goede investering. In ruil voor de 22 miljoen steun heeft Bridgewater beloofd het hoofdkantoor met 1400 banen in Connecticut te laten en daarnaast nog eens 750 nieuwe banen te scheppen.

In toenemende mate zijn Amerikaanse staten onderling in een soort fiscale race geraakt waarbij ze via lagere belastingen bedrijven van elkaar proberen af te snoepen. New Jersey verloor onlangs een van de grootste financiële tycoons die besloot vanwege lagere belastingen met zijn hebben en houden naar Florida te verhuizen. General Electric besloot onlangs het hoofdkantoor te verplaatsen van Connecticut naar Boston omdat de staat Massachusetts bereid bleek met subsidies in de bouwkosten bij te dragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden