RWE splitst fossiele en duurzame activiteiten

Het Duitse energieconcern zet zijn fossiele activiteiten apart. Het Nederlandse Essent gaat onder de duurzame tak vallen.

De kolen gestookte centrale van RWE in de Eemshaven gaat onder de 'vuile' tak van het Duitse moederconcern vallen. Beeld Harry de Cock
De kolen gestookte centrale van RWE in de Eemshaven gaat onder de 'vuile' tak van het Duitse moederconcern vallen.Beeld Harry de Cock

De opsplitsing van het Duitse energieconcern RWE in twee afzonderlijke bedrijven heeft tevens gevolgen voor dochter Essent. De Nederlandse energieleverancier wordt onderdeel van het 'duurzame' deel dat eind volgend jaar als nieuw concern naar de beurs gaat.

Dit bevestigt een woordvoerder van RWE. Het Duitse moederbedrijf van Essent, sinds 2009 eigenaar, kondigde dinsdag aan een duidelijke scheidslijn aan te willen brengen tussen de fossiele- en de groene-energieactiviteiten, respectievelijk de onderdelen die steeds meer tot het verleden gaan behoren en die de toekomst hebben. De opwekking van energie via windmolens en zonneparken, de energienetwerken en retailactiviteiten gaan een nieuw bestaan leiden in een apart dochterbedrijf. Alle kolen-, gas- en kerncentrales worden als het ware apart gehouden in een soort 'bad bank' van RWE. Ze blijven achter in het bestaande beursbedrijf.

Essent is nog lang geen volledig duurzaam bedrijf en levert voor het grootste deel grijze stroom aan klanten die in Nederland wordt opgewekt door RWE. Maar het mag toch bij de 'goede zijde' horen omdat het zich strikt genomen alleen bezighoudt met de verkoop van energiecontracten aan particulieren en bedrijven. Daarmee valt het bedrijf onder de retailactiviteiten. De ruim vier miljoen klanten krijgen niet opeens automatisch groene energie geleverd. Mogelijk wordt Essent een verkoopapparaat voor duurzaam opgewekte energie.

Belofte

De energiecentrales van RWE in Nederland, waaronder de net in gebruik genomen kolencentrale in de Groningse Eemshaven, gaan volgens de woordvoerder onder de 'bad bank' vallen. Wat daar op de korte termijn mee gebeurt, is onduidelijk. Of de opsplitsing RWE bereidwilliger maakt mee te werken met het zogeheten 'uitfaseren' van deze en andere centrales, is onbekend. Zowel RWE als Essent houdt zich op de vlakte. 'Het zijn separate zaken', aldus een woordvoerder van Essent. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om alle kolencentrales in Nederland geleidelijk uit te bannen.

Door te splitsen geeft RWE duidelijkheid aan beleggers. De energiecentrales leveren de komende jaren nog een vaste stroom geld op. Windmolens, zonne-energie en slimme netwerken gelden als belofte, maar zijn voor beursbeleggers nu juist risicovol. Ook de Duitse concurrent EON heeft zich al opgesplitst.

Het 'oude RWE' behoudt na de beursgang een groot deel van de aandelen in het dochterbedrijf. In het nieuwe RWE komen veertigduizend werknemers te werken, ongeveer tweederde van het huidige personeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden