Ruzie stroomsector nadert kookpunt

De energiebedrijven hebben topadvocaat Andrew Entwistle ingehuurd om aan te tonen dat de opsplitsing van de bedrijven miljarden kost. ‘Het Nederlandse volk wordt gedesinformeerd.’..

De ontknoping van de splitsing van de energiebedrijven nadert, en het geschut dat wordt ingezet wordt almaar zwaarder. Vandaag krijgen de energiebedrijven een laatste kans om aan de Tweede Kamer uit te leggen waarom de splitsingswet een slecht idee is, voordat het wetsvoorstel in januari wordt behandeld. Alles wijst erop dat de wet de Kamer zonder al te veel problemen zal passeren. De energiebedrijven hebben hun aandacht inmiddels grotendeels verlegd naar de Eerste Kamer, in de hoop dat die het voornemen van minister Brinkhorst van Economische Zaken nog zal dwarsbomen.

In een ultieme poging de Tweede Kamer te masseren had Essent, een van Nederlands vier grote energiebedrijven, dinsdag Andrew Entwistle naar Nederland gehaald. Deze Amerikaanse topadvocaat heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd: hij stond onlangs de beleggers bij die Ahold meer dan een miljard dollar afhandig wisten te maken.

De boodschap van Entwistle is duidelijk: de splitsingswet gaat de energiebedrijven miljarden kosten. Dat is belangrijk, want uiteindelijk komt dat verlies op het bord van de Nederlandse burger terecht, hetzij als belastingbetaler – lokale overheden hebben de energiebedrijven immers in handen – hetzij als consument, omdat de energietarieven omhoog gaan.

Entwistle voorziet grote problemen rond financiële constructies die de energiebedrijven in de late jaren negentig in groten getale hebben afsloten. Kort samengevat hebben de bedrijven hun energienetten voor een bepaalde periode verkocht aan Amerikaanse investeerders, en huren ze die vervolgens weer terug. De beleggers kunnen zo grote fiscale voordelen behalen, terwijl de energiebedrijven geld in handen kregen om nieuwe investeringen te doen.

Nu minister Brinkhorst de energiebedrijven wil opknippen, komt er een einde aan de lucratieve contracten en willen de Amerikaanse investeerders – vaak grote beursgenoteerde bedrijven – hun geld terug. Financieel topman Rinse de Jong van Essent zegt dat het de hele sector wel eens 3 miljard euro kan gaan kosten.

De claims van Amerikaanse beleggers vormen het laatste argument dat de energiebedrijven in de strijd gooien om te voorkomen dat hun tafelzilver – namelijk de netwerken – van hen wordt afgenomen. Eerder wezen de Nederlandse bedrijven al op de onredelijkheid van het feit dat zij worden opgesplitst, terwijl dat in geen enkel ander Europees land gebeurt. Ook niet onbelangrijk: het voordeel van het opsplitsen – namelijk het tegengaan van kruissubsidies tussen de verschillende onderdelen van de energiebedrijven – weegt niet op tegen de grote nadelen en risico’s die aan de operatie zijn verbonden.

Minister Brinkhorst laat zich evenwel niet van zijn splitsingsvoornemen af brengen, en heeft daarbij de steun van de Kamer. Volgens Brinkhorst valt het allemaal wel mee met die Amerikaanse beleggers. De schadeclaims zullen hooguit enkele tientallen miljoenen bedragen, hebben de twee juridische adviseurs van Economische Zaken becijferd. Het ministerie weigert echter het rapport met die conclusies openbaar te maken.

Dit nu is volgens Entwistle pure volksverlakkerij. ‘Wie beweert dat de beleggers niet alles uit de kast zullen halen om hun geld te krijgen, is volstrekt onverantwoordelijk bezig. Het Nederlandse volk wordt gedesinformeerd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden