nieuws
Ruzie over rechten naam D-Reizen, overname door Prijsvrij Vakanties in gevaar
De curatoren van het failliete D-Reizen eisen in kort geding dat de voormalige eigenaren Marije Haeck en Jan Henne de Dijn voor een bedrag van 500 duizend euro afstand doen van hun intellectuele eigendomsrechten.
Zonder dat merk- en pandrecht is een doorstart met de beoogde koper Prijsvrij Vakanties van de baan, betoogde curator Ton Tekstra dinsdag in de rechtbank in Haarlem.
Volgens de curatoren frustreren én traineren Haeck en De Dijn een doorstart van D-Reizen, dat voor het faillissement op 6 april ruim 1.100 werknemers in bijna 350 winkels had. Zij stellen dat Selten, de bv van Haeck en De Dijn, onrechtmatig handelt door haar medewerking te weigeren bij de verkoop van het merkrecht aan Prijsvrij Vakanties. ‘Op die manier brengen zij de werkgelegenheid van honderden mensen in gevaar’, aldus advocaat Rozeman.
De Dijn verklaarde dinsdag tegenover voorzieningenrechter mr. Schotman dat hij juist wilde vasthouden aan de intellectuele eigendomsrechten, omdat hij met andere partners meer werkgelegenheid denkt te garanderen dan Prijsvrij Vakanties. Dat bedrijf koopt een deel van D-reizen voor 2,8 miljoen euro en wil 450 fte’s – ruim 600 banen – behouden. Prijsvrij wil doorgaan met 140 winkels.
Opportunistisch bedrag
Maar om de ooit illustere naam van D-Reizen te kunnen behouden, moet het duo Haeck en De Dijn worden afgekocht. Zij konden een faillissement van D-Reizen niet voorkomen, toen de reiswinkel in april vergeefs een beroep deed op het garantiefonds. Evenals andere bedrijven in de reisbranche had D-Reizen voor miljoenen euro’s aan vouchers uitstaan voor reizen die vanwege de coronacrisis moesten worden geannuleerd.
De Dijn verloor een kort geding, nadat hij van de geëiste 20 miljoen euro slechts de helft kreeg. Een hoger bedrag zou volgens de rechter ‘ongeoorloofde staatssteun’ zijn. En dus lag D-Reizen op de rug en onderhandelde curator Tekstra ‘met wel 25 partijen’ over een doorstart.
Prijsvrij Vakanties weet zich gesteund door het Duitse concern Rewe met een omzet van 75 miljard euro en 2.200 reiswinkels in Duitsland en Oostenrijk. En had dus volgens de curatoren het beste bod. Bij het bod van De Dijn en Haeck (Selten) en The Travel Company Direct van 3 miljoen euro was de financiering onduidelijk, stelde advocaat Rozeman.
Maar wat is het intellectuele eigendomsrecht (IE-recht), waaronder het merkrecht en de panden vallen, precies waard, vroeg rechter Schotman. Hij benoemde daarmee de kern van het kort geding, want Selten meent dat het IE-recht 2 miljoen euro moet opbrengen. ‘Een opportunistisch bedrag dat op niets is gebaseerd’, zei advocaat Rozeman. Prijsvrij wil 5 ton betalen.
De curatoren betogen in hun dagvaarding dat De Dijn en Haeck het merkrecht in feite voor niets hadden gekregen, toen zij D-Reizen in december 2020 hadden overgenomen. Advocaat mr. Jansen stelde dat zijn cliënten zich hadden verplicht om een lening van 2 miljoen euro terug te betalen. Dat bedrag dient met de verkoop van het merkrecht te worden verrekend. ‘En dat mogen de curatoren geen kunstje noemen.’
Haast is geboden
Tijdens de pauze sprak curator Tekstra honend dat Haeck zichzelf nog rijkelijk had beloond met adviezen aan de toen al noodlijdende DRT-groep, waartoe D-Reizen behoorde. Haeck liet de aantijging van zich afglijden. Zaterdag zei De Dijn tegen NRC Handelsblad dat de curatoren hun bv Selten bewust buitenspel hadden gezet. ‘We zijn in het zicht van de haven gestrand.’
De curatoren fungeerden destijds als ‘stille bewindvoerders’ en claimen met Haeck en De Dijn te hebben afgesproken dat het merkrecht een doorstart niet in de weg zou staan. ‘Ik word nu echt emotioneel’, zei De Dijn, toen rechter Schotman hem om een reactie vroeg. ‘We zijn bewust buiten het biedingsproces gehouden, er was slechts spaarzaam contact met de curatoren.’
Minzaam constateerde curator Tekstra dat ‘de heer De Dijn zich door vier advocaten laat vertegenwoordigen’ en hij dus wel degelijk van alles op de hoogte was. ‘Ik ben die leugens zat’, foeterde De Dijn, buiten de rechtszaal. Curator Tekstra benadrukte dat haast is geboden. ‘De zomervakanties worden geboekt, maar de winkels van D-Reizen staan leeg. Terwijl Prijsvrij klaarstaat om ze over te nemen, speelt Selten een onverantwoord spel.’
Rechter Schotman doet vrijdag uitspraak.