Ruzie over onderzoek naar woekerpolissen

Er is een ‘vertrouwensbreuk’ ontstaan tussen minister Wouter Bos van Financiën en het Instituut Financieel Onderzoek (IFO).

Van onze verslaggever Ferry Haan

Het onderzoek van het IFO is al diverse malen vertraagd en de kwaliteit van een conceptrapport is volgens Bos ver onder de maat. Het instituut heeft nu laten weten geen einddatum te kunnen noemen waarop het rapport af is, aldus Bos. De Kamer overlegt woensdagmiddag met de minister over de ontstane situatie.

In zijn brief aan de Kamer noemt Bos de reactie van IFO ‘volstrekt onbevredigend’. Volgens hem hebben pogingen tot overleg met het instituut tot dusver niets opgeleverd. Dinsdag was dat zelfs onbereikbaar voor zijn departement.

Niet haalbaar
Wanneer het IFO niet voor 13 juni met een kwalitatief acceptabel onderzoek komt, dan trekt Bos de opdracht in, zo verklaarde hij eerder. Het IFO laat doorschemeren dat deze datum niet haalbaar is. Bos stelde dat hij in dat geval overschakelt naar ‘Plan B’, zonder hierover details los te laten.

Volgens IFO heeft Bos echter de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd. Volgens het instituut zit er een ‘belangrijk verschil’ tussen de informatie die minister Bos had en de informatie die Bos vervolgens aan de Tweede Kamer heeft doorgegeven. Volgens IFO verwees Bos niet naar een concept-rapport, maar naar een discussiestuk. De onderzoekers uit Amersfoort waarschuwen daarnaast voor de hoge verwachtingen die Bos heeft gecreëerd rond het onderzoek naar de woekerpolissen.

Schikking
Vorige week haalde Bos fors uit naar het instituut dat verantwoordelijk voor dit feitenonderzoek. Dit onderzoek zou de basis moeten zijn voor een oplossing over de woekerpolissen. Bos wil voorkomen dat gedupeerde polishouders hun gelijk allemaal gaan halen bij de rechter en zo het rechtsysteem voor jaren zullen verstoppen. Er zijn zes miljoen Nederlanders met een beleggingspolis. Bos hoopt daarom op een schikking tussen gedupeerden en de verzekeringsbranche.

Volgens IFO vlot het onderzoek niet omdat het geen ‘macht heeft over de verzekeringsmaatschappijen’. Niet alle gevraagde informatie is, kortom, door de verzekeraars gegeven. Het Verbond van Verzekeraars verwerpt deze suggestie. ‘Wij hebben beloofd dat we zouden ingrijpen wanneer een maatschappij niet meewerkt. Dat hebben we geen keer hoeven doen’, stelt een woordvoerder van het verbond.

Het onderzoek naar de woekerpolissen is al een paar keer uitgesteld. Eind vorig jaar gaf het IFO de opdracht als onmogelijk terug aan minister Bos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden