Ruzie over investering stroomnet

Tussen toezichthouder DTe en energiebedrijven is ruzie ontstaan over wie moet betalen voor grootschalige investeringen in stroomnetwerken...

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Toezichthouder DTe beoordeelt of stroombedrijven de elektriciteitstarieven mogen verhogen. Met dit geld willen die bedrijven de verbetering van stroomnetwerken betalen. DTe heeft voorlopige echter vijftien van de achttien verzoeken afgewezen. Ook de andere drie projecten staan nog ter discussie.

Bij de projecten gaat het om miljoeneninvesteringen in bijvoorbeeld hoogspanningsmasten, transformatorhuizen en netwerken in Vinex-woonwijken.

De stroombedrijven komen in de problemen als ze de aanleg van nieuwe stroomnetwerken zelf moeten betalen, stelt de brancheorganisatie EnergieNed. De organisatie gaat binnenkort met toezichthouder DTe overleggen over een oplossing.

DTe benadrukt dat haar beslissing niet wil zeggen dat de investeringen in de netwerken overbodig zijn. 'Het is alleen de vraag of de klant of de aandeelhouder de rekening moet betalen', zegt een woordvoerster.

De stroombedrijven Nuon, Essent en Eneco laten in een reactie weten dat ze teleurgesteld zijn in de opstelling van de toezichthouder. Zij hebben de investeringen al in uitvoering, maar vrezen aantasting van hun financiële reserves.

Producenten van stroom hebben op hun beurt kritiek op de opstelling van stroombedrijven. Zij vinden dat de technische eisen voor de kwaliteit van het stroomnet 'veel te slap' zijn. De stroombedrijven vinden dat sprake is van een 'technische discussie'. Volgens EnergieNed zijn de normen door het onhankelijke Duitse Kema-instituut vastgesteld.

Ook de producenten zelf liggen onder vuur. Consultants van Cap Gemini Ernst en Young beweerden woensdag dat de productiecapiciteit vanaf 2005 onvoldoende is om zelfvoorzienend te zijn. Op koude winterdagen is Nederland dan afhankelijk van import uit het buitenland.

Door het oplaaiende debat over de stroomvoorziening, gelastte staatssecretaris Joop Wijn van Economische Zaken een onderzoek naar stroomuitval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden