Ruzie over havenpensioenen bijgelegd

De havenarbeiders stemmen in met een schikkingsvoorstel van de Stichting Optas, een van de grootste goede doelen van Nederland. Optas stelt een half miljard euro beschikbaar voor de verbetering van de pensioenen, en begraaft de strijdbijl in een al jaren slepend conflict over de pensioenmiljarden van het havenpersoneel.

Dat hebben de samen optrekkende werkgevers en werknemers in de haven bekendgemaakt. Zij legden de afgelopen weken het schikkingsvoorstel voor aan de circa 50 duizend mensen die zijn aangesloten bij de Stichting Belangenbehartiging Pensioengerechtigden van Vervoer- en Havenbedrijven.

Het conflict over de pensioenen in de haven ontstond toen het voormalige havenpensioenfonds dertien jaar geleden werd verzelfstandigd. Die verzelfstandiging had als doel de bemoeienis van werkgevers en werknemers met het pensioenfonds terug te dringen.

De afstand tussen de havenarbeiders en de Stichting Optas, die de pensioenen regelde, groeide met de jaren. Er ontstond ruzie toen verzekeraar Aegon in 2007 alle aandelen van de Stichting Optas kocht. De stichting verdiende hiermee circa 1,3 miljard euro, en besloot dit geld niet aan te wenden voor de havenarbeiders, maar voor ‘projecten van maatschappelijk belang met een culturele, ideële of sociale strekking’.

Dit besluit leidde tot woede onder het havenpersoneel, dat vond dat Optas was gaan spelevaren met geld dat aan de arbeiders toebehoorde. De stichting, met een vijfkoppig bestuur onder leiding van oud-Elseviertopman Pierre Vinken, heeft na de schikking nog circa 800 miljoen euro over voor goede doelen.

Niek Stam, die namens FNV Bondgenoten strijdt voor de verbetering van de havenpensioenen, noemt de overeenkomst een prachtig resultaat. ‘Wij zijn jaren geleden begonnen met dit gevecht, en Optas was allerminst van plan ons ook maar een euro uit te keren. Er nu is er opeens een half miljard beschikbaar. En dat is hard nodig ook.’ Bijna 90 procent van de havenarbeiders en gepensioneerden stemde in met het voorstel.

Volgens FNV’er Stam wordt door de schikking de druk op Aegon opgevoerd om ook de portemonnee te trekken voor het havenpersoneel. Aegon voert sinds de overname van de aandelen Optas de havenpensioenen uit, en heeft nog honderden miljoenen aan ‘beklemd vermogen’ in de boeken staan.

Dit reservepotje is bedoeld voor de havenpensioenen, maar Aegon is niet verplicht het hiervoor aan te wenden. Stam: ‘Het wrange is dat Aegon ervoor kan kiezen het geld niet uit te geven. Zij mogen het houden als alle gerechtigden zijn overleden.’ De bonden gaan de komende week actie voeren bij de verzekeraar.

Een woordvoerder van Aegon toont zich niet onder de indruk: ‘Gelukkig lijkt het conflict tussen de bonden en Optas uit de wereld. Wij staan hier buiten, en we willen graag om de tafel over het beheer van die extra 500 miljoen euro.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden